Slovo "řácký"
Text dotazu
Dobrý den, můžete mi prosím sdělit původ a význam
slova "řácký"? Užívám ho třeba ve smyslu řácká akce (pořádná, velká akce) a
kamarád mi tvrdí, že slovo se nepíše řácký, ale řádský. Jenže na slovo
řádský jsem nenašel žádný odkaz jak ve slovníku spisovné češtiny, tak ani na
internetu.
Odpověď
Dobrý den,
výraz řácký, řádský je přídavné jméno oblastní, je to expresivní výraz slova řádný.
Příklady ve spojení s jinými výrazy : udělat řácký dojem, řácký záhlavec, řácký pohřeb, příslovce : řádsky (psáno též řácky) : řácky se poprat, řácky zmoknout.
zdroj : Slovník spisovného jazyka českého. [Dil] V, R-S.  Praha : Academia, 1989. s. 221.
řácký - pořádný, důkladný, vynikající
zdroj : Slovník nespisovné češtiny. Praha : Maxdorf, 2006. s. 302. ISBN 80-7345-086-0.0
řádsky, řádský - slang mládeže
zdroj : Příruční slovník jazyka českého. Díl IV. Část 2, Průsvitněti-Ř. V Praze : Státní nakladatelství, 1944-1948. s. 1126.
Podle Etymologického slovníku jazyka českého souvisí argotové slovo řácký se slovem řád.
MACHEK, Václav. Etymologického slovníku jazyka českého. Praha :
Nakladatelství Lidové noviny, 1997. s. 528. ISBN 80-7106-242-1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.04.2008 15:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu