slovo oustrety
Text dotazu
Ve Starých pověstech českých je slovo oustrety,
ráda bych věděla co znamená.
Odpověď
Dobrý den,
slovo ústret (případně také ústreta) se obvykle užívá v knižním spojení "v ústrety" ve významu vstříc nebo naproti. Vyjadřuje se tím pohyb k něčemu ve smyslu jemu příznivému, potkání. Zastarale se také říkalo ústřet nebo ústřeta, autoři v 19.století používali i podobu "oustrety".
Slovníky uvádějí mimo jiné i tyto příklady užití spojení "v ústrety":
* Mikuláš vyjel v ústrety [t.j. vyjel vstříc/naproti] a srdečně ho uvítal.
* Šel za lesík, kde mu již vyšňoření služebníci v oustrety přijížděli [t.j. přijížděli vstříc/naproti].
Další příklady užití slova ústrety naleznete v Českém národním korpusu (http://ucnk.ff.cuni.cz/verejny.php) , do vyhledávání stačí zadat toto slovo.
použitá literatura:
* Příruční slovník jazyka českého. Díl VI, T-Vůzek. V Praze : Státní pedagogické nakladatelství, 1951-1953. s. 639.
* Slovník spisovného jazyka českého. VI, Š-U. Praha : Academia, 1989. s. 379.
* (F.K.) Vstříc. Naše řeč. 1922, roč. 6, č. 1. Volně dostupné na http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=1395.
* Ústav pro jazyk český AV ČR, Internetová jazyková příručka - http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=%C3%BAstrety
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.11.2010 13:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu