slovo kaplan
Text dotazu
jaký je původ slova kaplan
Odpověď
Dobry den, Kaplan - A = pomocnik farare; tez cesky lidovy tanec, jinak tez chytana; Kaplanek (A - apelativum, slovo obecneho vyznamu)
Zdroj: MOLDANOVA, Dobrava. Nase prijmeni. Praha: Agentura Pankrac, 2004.
kaplan z lat. capellanus, s hlaskovym prichylenim ke kapla, nebo z n. (nasled.)  Kaplan. Ale sch.(srbochorvat.) sln.(slovin.) kapela primo z latiny. Slc. (sloven.) kaplnka z mad.(madar.) kapolna. Lat. capella je vlastne "plastik"; vyznam kaple se vyvozuje od svatyne francouz. kralu, v niz chovan plastik sv. Martina
Zdroj: MACHEK, Vaclav. Etymologicky slovnik jazyka ceskeho. Praha: Nakladatelstvi Lidove noviny, 1997.
kaple Z lat. capelle (pres. nem. Kapelle), a to zdrob. ke cappa plastik (v. kape); puv. kaple v Toursu, kde se choval "plastik" sv. Martina kaplan pres nem. Kaplan ze strlat. (stredolatin.) capellanus V.  i kapela a KAP-2a KAP - 2 lat. caput hlava (gen. capit-is): kaput
a) strlat. cappa plast s kapuci (pres hlavu): kape, kapuce (kapucin); kapizon, kep (handicap); kapota; zdrob. capella plastik; kaple (kaplan), kapela
Zdroj: HOLUB, Josef - LYER, Stanislav. Strucny etymologicky slovnik jazyka ceskeho se zvlastnim zretelem k slovum kulturnim a cizim. Praha: Statni pedagogicke nakladatelstvi, 1967.
kaplan, -a m. (maskulinum) knez urceny za pomocnika farare; v duchovni sprave nazev ceskeho lidoveho tance radoveho tridobeho
Zdroj: Prirucni slovnik jazyka ceskeho. Praha: Statni nakladatelstvi, 1937-1938.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.06.2009 09:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu