slovo dobrodruh, dobrodružství
Text dotazu
Původ slova dobrodruh, dobrodružství?
Odpověď
Dobrý den, odpovídáme na dotaz, který nám byl v rámci služby Ptejte se knihovny předán z Knihovny Goethe-Institutu.
Ve staročeštině bylo používáno spojení "dobrý druh" = statečný druh. S úpadkem rytířstva nabylo významu "loupeživý rytíř", později, pod vlivem francouzského "aventure", se začalo užívat slova dobrodruh ve významu "člověk lehkovážný, honící se za neobyčejnými nebo nebezpečnými činy".
Použitá literatura:
* HOLUB, Josef. Stručný etymologický slovník jazyka českého : Se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 1. vyd. Praha : SPN, 1967.
* Příruční slovník jazyka českého. Díl I., A-J. V Praze : Státní nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1935-1937.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.09.2009 16:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu