slovo "bafuňář"
Text dotazu
Prosím můžete vysvětlit význam slova " bafuňář ".Děkuji!
Odpověď
Dobrý den, slovo bafuňář je slangový výraz pro sportovního funkcionáře, původně se užíval u veslařství a lyžařství pro činovníky, kteří zejména doprovázeli sportovce na různé akce. Slovo je doloženo v češtině od r. 1940 a pravděpodobně vychází z anglického buffoon= paňáca, šašek.
Prameny:
Etymologický slovník jazyka českého / Václav Machek. -- Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. -- Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. -- 866 s. ; 24 cm
Slovník nespisovné češtiny : argot, slangy a obecná mluva od nejstarších dob po současnost : historie a původ slov / [Jan Hugo, hlavní editor]. -- 2., rozš. vyd.. -- Praha : Maxdorf, c2006. -- 460 s. ; 21 cm
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.09.2009 09:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu