-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, jaký slovní druh je slovo "jak".
Dobrý den,
slovo "jak" může být příslovce (např. jak se ti daří?, jak strašně to tam vypadalo), spojka uvozující různé druhy vedlejších vět (např. viděl, jak upadla; vyprávěl, jak zmeškal vlak) nebo spojující dvě věty hlavní v poměru slučovacím (spojení jak-tak: vynikal jak nadáním, tak houževnatostí) nebo se může jednat o zájmeno (např. Jak jste tady, všichni kradete).
Řadu dalších příkladů a vysvětlení uvádějí níže uvedené zdroje:
* Příruční slovník jazyka českého. Díl I., A-J. V Praze: Státní nakladatelství, 1935-1937. Dostupné také online na stránkách Ústavu pro jazyk český AV ČR, v Lexikálním archivu - http://bara.ujc.cas.cz/psjc/
* Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost: s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky / [zpracoval lexikografický kolektiv Ústavu pro jazyk český AV ČR]. Praha: Academia, 1994. Str. 116-117. ISBN 80-200-0493-9.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
21.07.2011 13:47