šlechtické hodnosti
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jaká privilegia se vztahovala k jednotlivým šlechtickým hodnostem a také jestli (a pokud ano, tak za jakých okolností) bylo možno "postoupit výš" a získat tedy vyšší hodnost. Také by mě zajímalo, jestli je někde k dostání mapa, která by zachycovala naše území (nebo kterékoliv jiné v Evropě) a bylo na ní vyznačeno, jaké území spravovali jaké šlechtické rody, potažmo kniha, která by toto téma podrobně popisovala.
Odpověď
Dobrý den,
zasíláme vám odkaz z archivu služby Ptejte se knihovny:
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2011/titul-hrabe-a-zeman/?searchterm=šlechtické tituly a kromě toho odkaz  na internetovou encyklopedii Wikipedii:
http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0lechtick%C3%BD_titul.
Pokud jde o literaturu, níže uvádíme záznamy z báze NKC Národní knihovny, http://www.nkp.cz, které mapují jak šlechtické rody tak území :
-[Č.záznamu: 001797859]
Almanach českých šlechtických a rytířských rodů / [Milan M. Buben, Karel Vavřínek]. -- Brandýs nad Labem : Martin, 2005-. --    sv. ; 18 cm
-[Č.záznamu: 000699663]
Bývalá česká šlechta předbělohorská i pobělohorská na svých sídlech v Čechách a na Moravě a ve svých znacích / Rudolf Bačkovský ; [kresby Mikuláše Alše]. -- Praha : Bačkovský, 1948. -- 1 sv. ; 29 cm
-[Č.záznamu: 000151125]
Evropské šlechtické rody / Wilhelm Ziehr ; [z němčiny přeložili Alžběta Kašková a Petr Kaška]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Grafoprint-Neubert, 1996. -- 208 s. : il., portréty, erby, genealogické tab.
-[Č.záznamu: 002159789]
Historie a současnost šlechtických lesních majetků : rozhovory se zástupci šlechtických rodů publikované v časopisu Lesnická práce v letech 2010-2011 / [autoři textů Petra Kulhanová, Gabriela Pavloňová a Karel Vančura st.]. -- Kostelec nad Černými lesy : Lesnická práce, 2012. -- 64 s.
-[Č.záznamu: 000782394]
Lexikon české šlechty : erby, fakta, osobnosti, sídla a zajímavosti / Jan Halada ; [kresby erbů František Doubek]. -- 1. vyd. -- Praha : Akropolis, 1999. -- 685 s. : il., portréty, erby ;
-[Č.záznamu: 001822563]
Šlechtické rody v Čechách, na Moravě a ve Slezsku od Bílé hory do současnosti / Petr Mašek. -- Vyd. 1.. -- Praha : Argo, 2008-2010.
Podmínkou výpůjčky je platný čtenářský průkaz, http://www.nkp.cz/sluzby/chci-sluzbu/stat-se-ctenarem.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.12.2013 17:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu