Skloňování uměleckých pseudonymů
Text dotazu
Existuje, prosím, nějaká veřejně dostupná publikace, která by řešila skloňování cizojazyčných vlastních jmen a speciálně uměleckých pseudonymů?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
k Vašemu dotazu jsme nalezli pouze dokumenty týkající se skloňování cizích vlastních jmen, žádný pramen, který by se vztahoval přímo ke skloňování pseudonymů, se nám bohužel najít nepodařilo.
- HŮRKOVÁ-NOVOTNÁ, Jiřina. Antická jména: jak je číst a skloňovat. 1. vyd. Praha: AMU, 2005. 165 s. ISBN 80-7331-044-9.
- SEKVENT, Karel a ŠLOSAR, Dušan. Jak užívat francouzská vlastní jména ve spisovné češtině: pravopis, výslovnost, skloňování, odvozování, slovníček jmen. Vyd. 1. Praha: Academia, 2002. 150 s. ISBN 80-200-0989-2. Dostupné také v digitální knihovně Kramerius 4 (v souladu s autorským zákonem je plný text k dispozici pouze z počítačů v NK ČR): http://kramerius4.nkp.cz/search/i.jsp?pid=uuid:419bc160-a855-11e3-b833-005056827e52.
- ZEMAN, Jiří. Cizí mužská osobní jména zakončená na samohlásku a jejich skloňování. In Onomastika a škola 8: sborník příspěvků z Celostátního onomastického semináře s mezinárodní účastí ... konaného v Hradci Králové 23.-24. ledna 2008. Vyd. 1. Hradec Králové: Gaudeamus, 2008. 462 s. ISBN 978-80-7041-167-4. Obsah: http://www.obalkyknih.cz/file/toc/17863/pdf.
- ZEMAN, Jiří. Výslovnost a skloňování cizích osobních jmen v češtině. 6, Polská, maďarská, estonská a latinská osobní jména. Vyd. 1. Hradec Králové: Gaudeamus, 2006. 158 s. ISBN 80-7041-068-X.
- ZEMAN, Jiří. Výslovnost a skloňování cizích osobních jmen v češtině. 5, Italská, holandská a albánská osobní jména. Vyd. 1. Hradec Králové: Gaudeamus, 2005. 121 s. ISBN 80-7041-067-1.
- ZEMAN, Jiří. Výslovnost a skloňování cizích osobních jmen v češtině. 4, Francouzská osobní jména. Vyd. 1. Hradec Králové: Gaudeamus, 2003. 125 s. ISBN 80-7041-869-9.
- ZEMAN, Jiří. Výslovnost a skloňování cizích osobních jmen v češtině. 3., Románská osobní jména (španělština, portugalština, rumunština). Vyd. 1. Hradec Králové: Gaudeamus, 2002. 136 s. ISBN 80-7041-017-5.
- ZEMAN, Jiří. Výslovnost a skloňování cizích osobních jmen v češtině. 2., Severská osobní jména (dánština, faerština, finština, islandština, norština, švédština). Hradec Králové: Gaudeamus, 2000. 180 s. ISBN 80-7041-963-6.
- KUČERA, Jiří a ZEMAN, Jiří. Výslovnost a skloňování cizích osobních jmen v češtině. Anglická osobní jména. Vyd. 1. Hradec Králové: Gaudeamus, 1998. 141 s. ISBN 80-7041-482-0.
- SVOBODA, Václav. Skloňování cizích jmen v češtině. V Praze: V. Svoboda, 1887. 269 s., v s.složených příl.
Články (z bibliografické článkové databáze ANL – http://aleph.nkp.cz/cze/anl):
- ROBOVSKÁ, Lenka. Skloňování portugalských osobních jmen v češtině. (1). Češtinář, 2010-2011, 21(1), s. 3-21. ISSN 1211-6874.
- ROBOVSKÁ, Lenka. Skloňování portugalských osobních jmen v češtině. (2). Češtinář, 2010-2011, 21(2), s. 33-42. ISSN 1211-6874.
- SOUČEK, Milan. Skloňování finských vlastních jmen v češtině = Inflecting Finnish proper names in Czech. Češtinář, 2011-2012, 22(4), s. 101-112. ISSN 1211-6874.
- BENEŠ, Martin. Zápis rumunských vlastních jmen s monofunkčním písmenem E v koncové slabice. Naše řeč, 2012, 95(5), s. 265-271. ISSN 0027-8203.
- ZEMAN, Jiří. Problémy se skloňováním: Stanley cup 1993 aneb McSorley, Robitaille a ti druzí. Naše řeč, 1997, 80(2), s. 81-86. ISSN 0027-8203. Dostupné také z: http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=7364.
Dokumenty je možné vypůjčit v Národní knihovně ČR, jejich bibliografické záznamy naleznete v elektronickém katalogu NK ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc), u článků je nutné hledat podle zdrojového dokumentu – periodika. Informace o možnostech výpůjčky jsou v záznamech k dispozici pod ikonou Exempláře, uživatelé s platným čtenářským průkazem NK ČR mohou prostřednictvím katalogu také ihned zadat požadavek na výpůjčku.
Uvedené publikace a periodika je případně možné nalézt i ve fondech jiných českých knihoven, pro jejich vyhledání můžete použít Souborný katalog ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/skc) nebo Jednotnou informační bránu (http://www.jib.cz).
Do určité míry, zejména pokud máte konkrétní příklady, by Vám mohla pomoci i Internetová jazyková příručka Ústavu pro jazyk český AV ČR - http://prirucka.ujc.cas.cz/. Jedním z témat je také Skloňování osobních jmen.
Můžete se také obrátit přímo na Knihovnu Ústavu pro jazyk český AV ČR - http://www.ujc.cas.cz/knihovna-bibliografie/, kolegové by mohli mít k dispozici podrobnější informace.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.09.2015 10:15