-
To se mi líbí
-
Doporučit
Budu vděčná, když nám pomůžete vyřešit spor. Jak se správně skloňuje příjmení Founě?
Dobrý den,
podobný dotaz na skloňování českých příjmení zakončených na -e/-ě je vysvětlen v Jazykové poradně Ústavu pro jazyk český (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/dotazy/0028.html).
Z odpovědi vybíráme informace důležité pro skloňování příjmení Founě.
"Česká příjmení zakončená na -e/-ě (Kaše, Nevole, Purkyně, Kubice) se skloňují podle vzoru "soudce" ; 2. pád je tedy Kaše, Nevole, Purkyně, Osolsobě.
Cizí jména, u nichž před koncovým -e předchází souhláska tvrdá nebo obojetná, se tradičně skloňují podle vzoru "pán", nověji i pomocí zájmenných koncovek: Goethe - Goetha i Goetheho, Falke - Falka i Falkeho. Zájmenné skloňování je v současnosti běžné i u cizích jmen s měkkou souhláskou před -e, která patří ke vzoru "soudce": Croce - Croceho, Wünsche - Wünscheho. Předností zájmenných koncovek je to, že ze všech pádových tvarů je zřetelná základní podoba jména (např. Falke na rozdíl od Falk, Hesse na rozdíl od Hess).Zájmenné skloňování je možné užít jak u jmen cizích, tak i u českých složených jmen. V posledních letech postupně proniká i do první uvedené skupiny; proto se vedle podob druhého pádu Purkyně, Poledne, Klápště, Kubice setkáváme i s tvary Purkyněho, Poledneho, Klápštěho, Kubiceho. Tyto podoby zatím příručky nezachycují, ale zcela vyloučit je nelze."
K příjmení Founě jsme ještě zjistili, že pochází ze slova funět, dříve i founět; = náfuka. (Moldánová 1983, s. 69)
KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec: Tax Az Kort, 2002. ISBN 80-238-8173-6. S. 63 Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:8c193320-a896-11e4-b69d-5ef3fc9ae867.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Mladá fronta, 1983. S. 69. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:bd92fc10-9f55-11e3-8b69-005056825209.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
10.05.2019 22:43