skloňování podstatných jmen
Text dotazu
Mám dítě v šesté třídě základní školy. Překvapilo mě otázkou podle jakého vzoru se skloňuje podstatné jméno tepláky. Můžete mi prosím odpovědět? Děkuji za pochopení.
Odpověď
Dobrý den, podstatné jméno /"tepláky"/ patří k tzv. jménům pomnožným (pluralia tantum), t. j. vyskytuje se pouze v množném čísle. Většina pomnožných jmen se skloňuje podle typů ženského a středního rodu. K maskulinům patří nepočetná skupina jmen (z velké části názvů obcí), m. j.: Nové Hrady, Opařany, Doksy, licousy, prachy (hovorově ve významu "peníze"), šachy a právě tepláky. Maskulinní pomnožná jména se skloňují - s několika výjimkami - podle vzoru "hrad", respektive podle jeho podtypů.
Vzor "hrad" má 3 podtypy: "ostrov", "zámek", "domeček". Slovo /"tepláky"/ se skloňuje podle podtypu "domeček":
Nominativ: hrad-y, domečk-y, teplák-y
Genitiv: hrad-ů, domečk-ů, teplák-ů
Dativ: hrad-ům, domečk-ům, teplák-ům
Akuzativ: hrad-y, domečk-y, teplák-y
Vokativ: hrad-y, domečk-y, teplák-y
Lokativ: o hrad-ech, o domečk-ách / domeč-cích, o teplák-ách / teplá-cích
Instrumentál: hrad-y, domečk-y, teplák-y.
Podtyp "domeček" se od vzoru "hrad" liší pouze kolísáním koncovky v lokativu plurálu.
Zdroj:
Grepl, M. a kol.: Příruční mluvnice češtiny. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1995
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.11.2008 08:42
Anonym píše:
Úterý 18.10.2016 19:08
"ostrov", "zámek", "domeček" - WTF
Nikdy takovéto podtypy nebyli. Teda v minulosti možná, ale v roce 2008 URČITĚ NE!
Nebo se to alespoň nikde, ale opravdu nikde neučí a je to jen nějaké zjednodušení pro hloupější lidi.
ABA001 píše:
Středa 19.10.2016 12:18
Dobrý den, uvedené podtypy jsou uvedeny ve výše zmíněné Příruční mluvnici češtiny (1995).
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu