Skloňování jména Iustitia
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych vědět, jak skloňovat v
češtině v hlavních pádech jméno bohyně Iustitia a zda je vhodnější používat
Justicia nebo Iustitia.
Je to správně takto?
1. Iustitia
2. Iusticie (nebo Iustitie? nebo Justicii?) 3. Iustitii (nebo Iusticii? atd)
4. Iustitii (nebo Iusticii), atd.?
Děkuji, nemohu to nikde najít.
Odpověď
Dobrý den,
je možné použít obě varianty, tedy Iustitia i Justicia. Ve slovnících a encyklopediích je ovšem více užíván tvar Justitia. Kniha: Antická jména - jak je číst a skloňovat konkrétně uvádí: "Iustitia [jústycija]i Justitia [jústycija], ž., 2.p. -titie [-tycije]. Římská bohyně prává a spravedlnosti.
(V řec. mytol. bohyně práva byla Themis, spravedlnosti Dike. V řím. myt.
personifikací obou pojmů byla Justitia)".
(HŮRKOVÁ-NOVOTNÁ, Jiřina. Antická jména : jak je číst a skloňovat. 1. vyd.
Praha : AMU, 2005. str. 89.)
* ZAMAROVSKÝ, Vojtěch. Bohové a hrdinové antických bájí. 4., upr. vyd., v Bráně a v Knižním klubu 1. Praha : Brána : Knižní klub, 1996. (Justitia)
* FINK, Gerhard. Encyklopedie antické mytologie. V Olomouci : Votobia, 1996.
(Justitia)
* NEŠKUDLA, Bořek. Encyklopedie bohů & mýtů starověkého Říma & Apeninského poloostrova. 1. vyd. Praha : Libri, 2004. (Iustitia)
"Jména zakončená v písmu na -ia a ve výslovnosti na [ija] mají základní způsob skloňování podle vzoru "růže", přestože v 1. p. jsou zakončena na -a.
Důvodem je analogie s počeštěnými podobami těchto jmen zakončenými na -ie."
Více se o skloňování ženských cizích jmen končících na -a, -á můžete dočíst v Internetové jazykové příručce Ústavu pro jazyk český AV ČR:
http://prirucka.ujc.cas.cz/?ref=253&id=350.
S dotazy zaměřenými na otázky českého jazyka se můžete obracet také na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR:
http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.01.2010 17:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu