severská poezie
Text dotazu
Hledám básně zabývající se námětem večera, noci, stmívání, tmy.
Ráda bych pátrala v severské literatuře. Zajímá mě, jaké tituly můžu v některé české knihovně sehnat.
Odpověď
Dobrý den,
formulace Vašeho dotazu je poněkud příliš obecná na to, abychom Vám dokázali konkrétně poradit. Nespecifikovala jste literární období, na která byste se chtěla zaměřit a nezmiňujete se o tom, zda plánujete hledat v českých překladech severských autorů nebo v originálech jejich děl.
V získání základní orientace v severské literatuře a v předběžném výběru autorů by Vám mohly pomoci následující publikace:
Hartlová, Dagmar et al. Slovník severských spisovatelů: dánská literatura, faerská literatura, finská literatura, finskošvédská literatura, fríská literatura, islandská literatura, nizozemská literatura, norská literatura, švédská literatura. 2., dopl. a aktualiz. vyd. Praha: Libri, 2004.
Kadečková, Helena. Dějiny severských literatur: skripta pro posl. filozof. fakulty Univ. Karlovy. [Sv.] 1., Středověk. 1. vyd. Praha: Univerzita Karlova, 1989. (případně: Kadečková, Helena. Dějiny severských literatur. I., Středověk. 2. vyd. Praha: Karolinum, 1993.)
NovoTná, Marie, ed., Burian, Ondřej, ed. a Kadečková, Helena, ed. Severské balady. Vyd. 1. Praha: Aurora, 2000.
Gustafson, Alrik. Dějiny švédské literatury. Vyd. 1. V Brně: Masarykova univerzita, 1998. 481 s., [32] s. obr. příl. Spisy Masarykovy univerzity v Brně. Filozofická fakulta = Opera Universitatis Masarykianae Brunensis. Facultas Philosophica; č. 314.
Kejzlar, Radko. Dějiny norské literatury 1814-1914. 1. vyd. Praha: Academia, 1967. 285, [2] s. Dějiny světových literatur; Sv. 2.
Kejzlar, Radko. Dějiny norské literatury: 1914-1970. 1. vyd. Praha: Academia, 1974. 223, [1] s. Dějiny světových literatur; Sv. 3. (případně: Kejzlar, Radko. Dějiny norské literatury 1914-1970: Určeno pro posl. fak. filosof. 1. vyd. Praha: SPN, 1972.).
Dle informací v katalogu Národní knihovny v češtině vyšla zatím jediná antologie severské poezie, a to:
Michl, Josef B., ed. Severské léto: Antologie severské poezie. 1. vyd. Praha: Práce, 1977.
Vaší pozornosti doporučujeme i antologii finské poezie:
Má tvář v jazyce: antologie současné finské poezie. Vyd. 1. Brno: Host, 1998.
Zajímavý pro Vás by mohl být i internetový časopis Huldra, věnovaný norské literatuře. Web již sice není aktualizován, ale staré články najdete na adrese http://huldra.saga.cz/.
Do češtiny byla doteď přeložena tvorba řady severských básníku, např.,  za norské básníky: Georg Johannesen, Henrik Ibsen, Hans Børli, Paal-Helge Haugen, Jan Erik Vold, Henrik Wergeland, Sigrid Undsetová; za dánské básníky Benny Andersen či za finské básníky Vilja-Tuulia Huotarinenová a Maris Gothóni. Jednotlivá díla můžete posléze vyhledat v Souborném katalogu České republiky (http://aleph.nkp.cz/cze/skc), kde po rozkliknutí záznamu konkrétní publikace můžete i zjistit, která česká knihovna má dané dílo ve svém fondu (databáze obsahuje i informace o knihách v cizích jazycích). Sháníte-li literaturu v originále, doporučujeme obrátit se také přímo na Severskou knihovnu Skandinávského domu (http://www.skandinavskydum.cz/knihovna) a  knihovnu Ústavu germánských studií FF UK (http://knihovna.ff.cuni.cz/?q=node/208).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.02.2014 18:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu