sen
Text dotazu
Dobrý den,nevím jestli tento dotaz můžu směřovat přímo na Vá,ale věřím,že mi nějakou odpověď jistě dáte.Před necelýma 2měsíci(30.7.2009)nám umřel kamarád...abych mluvila více k sobě.S tímto človíčkem jsmse spolu před časem nějakou chvíli chodily a třeba že se semnou rozešel,vracel se ke mě a pořád mě měl rád a miloval mě a já jeho vpodstatě také.Teď po 7týdnech,co umřel(vrozená srdeční vada)se mi zdál sen ve kterém jsme byly spolu,já mu seděla po celou dobu na klíně a byly jsme v obětí,celou tu dobu,co se mi ten sen zdál,jsme se nepustily...jen ještě než-li jsem si Tomáškovi sedla na klín tak jsem si v tom snu neměla kam sednout načež řekl ,pojď sedni si na mě na klín' .....píšu to proto jestli to má nějaký důvod,že jsem mluvila ve snu s mrtvým přítelem a co znamenalo,to že jsme ve snu byly u sebe...předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobry den, dotaz tohoto typu tak uplne nespada do zamereni sluzby Ptejte se knihovny.
Spis by bylo lepsi obratit se na nejake "vykladace snu" nebo psychology (kontakty najdete na internetu).  Je vsak pravda, ze o snech bylo napsano mnoho knih, vyslo nekolik snaru nebo encyklopedii o snech.
To, co jste nedavno prozila, byl velky napor na psychiku. Myslim si, ze neni divu, ze se Vam i ve snu situace promitaji. Vybrala jsem pro Vas z nekolika "snaru" hesla, ktera aspon trochu vystihuji Vami popsany sen.
Z knihy: HUSAK, Ira Naam. Jak pochopit sve sny. Abecedne razeny pomocnik pro pochopeni snu, pro usnadneni cesty putujicim. Praha:Olomouc: Fontana, 2004.
"Sen umoznuje "ja" psychicky projit velkym dobrodruzstvim, dobrodruzstvim vedomi. Je silnou fyzickou aktivitou a sebevyjadrenim. Funkci snu je moznost vyporadat se s neprijemnymi stavy, bolestmi, uzkosti....Sen je dilem vyssiho vedomi. Kazdy aspekt snu... je zhmotnenim nasich vnitrnich stavu...Rozborem snu vytvarime spojeni mezi egem a stredem nasi osobnosti. Dozvidame se o psychicke i realne situaci, ve ktere se prave nachazime. "Zivot je vlastne sen."
Milenec, milenka - sexualni touhy a potreby (nepriznane, nevyjadrene).
- Pocity ze soucasneho vztahu, ktere jeste nebyly hlasite vyjadreny.
Milostna dobrodruzstvi - casto jejich snovou realizaci sen splni realne, nenaplnene prani snicich.
- Umozni prozit to, co realne odpira.
- Vzajemna vazba jednoho na druheho, vyjadreni potreby cerpat ze stejnych zdroju, jako cerpa snovy partner.
Sedet - zavislost  (na prostredi, spolecnosti), kde prave ve snu sedime a s kym?
- Pasivita. Ocekavani. Uvolneni. Odpocinek.
Objeti - gesto ochrany, ktereho je snicimu zapotrebi.
-Touha po blizke bytosti.
Encyklopedicky snař. Praha: Adonia, 2003.
Naruc - drzet nekoho v naruci: navazes pevny vztah
- byt v neci naruci: na sve pratele se muzes dokonale spolehnout
Milenec, milenka - ...
- videt ho (ji), , mluvit s nim (ni): naplneni touhy
- loucit se s nim (ni): nedorozumeni, strach ze vztahu
Z  vykladu techto hesel se mi zda, podle toho, jak jste sen popsala, ze jsou asi nejpravdepodobnejsi tyto dva z nize uvedenych knih:
NOVAKOVA, Anna. Cesky snar. Snar obsahujici vyklad vsech snu. Krnov: Nakladatelstvi Vladimir Korinek, 2003.
Naruc - do naruci nekoho pojmouti, shledani, odpusteni
Snar 1000 klasickych snu. Frydek Mistek: Alpress, 2008.
Smrt  - Hovorit ve snu s mrtvym pritelem je znamenim prosperity. ...Spatrit ducha zemrele osoby, at jiz pribuzneho, nebo pritele, je znamenim dlouheho zivota straveneho ve zdravi a bez starosti o penize....Hovorit s neboztiky je dobrym znamenim a predpovida kuraz a zdrave sebevedomi.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.10.2009 16:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu