-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
zajímaly by mne základní (stručné) informace o objeviteli léku proti tuberkulóze Selmanu Abrahamovi Waksmanu. Jestli mohu poprosit, tak i citovanou knihu a stranu.
Moc děkuji za informaci a přeji příjemný den.
Dobrý den,
Národní knihovna ČR je po dobu 14 dnů (od 21.7.-3.8.2014) uzavřena a jsou pozastaveny také veškeré služby pro uživatele, mezi nimi také služba Ptejte se knihovny. Můžeme Vám proto doporučit pouze ty dokumenty, které máme k dispozici v příruční knihovně Referenčního centra NK ČR.
Informace o americkém mikrobiologovi ukrajinského původu Selmanu Abrahamovi Waksmanovi (1888-1973), mmj. nositeli Nobelovy ceny právě za objev účinného antibiotika proti tuberkulóze, se můžete dočíst např. v následujících publikacích:
* ZEMPLINER, Artur. Encyklopedie významných osobností ve víru židovského osudu. [Praha]: Lederer & Zempliner Consulting, 2000. 504 s. ISBN 80-238-5971-4.
Str. 178
* SODOMKA, Lubomír, SODOMKOVÁ, Magdalena a SODOMKOVÁ, Markéta. Kronika Nobelových cen: [Nobelovy ceny za fyziku, chemii, fyziologii a medicínu, literaturu, mír a ceny Švédské říšské banky za ekonomii]. Vyd. 1. V Praze: Knižní klub, 2004. 775 s. ISBN 80-242-1058-4.
Str. 298-299
* WASSON, Tyler, ed. Nobel prize winners: an H.W. Wilson biographical dictionary. New York: H. W. Wilson, 1987. xxxiv, 1165 s. ISBN 0-8242-0756-4.
Str. 1094-1095
* GARRATY, John A., ed. a CARNES, Mark C., ed. American national biography. New York: Oxford University Press, 1999. 24 sv. ISBN 0-19-520635-5.
Str. 465-467.
Všechny tyto tituly naleznete v Referenčním centu NK ČR, pokud byste chtěla dohledat jiné knihy, doporučujeme Vám využít volně dostupné katalogy na adrese http://aleph.nkp.cz/F/, především Souborný katalog ČR (báze SKC); pokud byste si chtěla po otevření NK ČR půjčit knihy přímo z naší knihovny, můžete využít online katalog Národní knihovny (báze NKC).
Pokud byste potřebovala informace ihned, můžete využít internetové zdroje, příkladem uvádíme:
http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/1952/waksman-bio.html
http://www.jbc.org/content/279/48/e7
http://www.acs.org/content/acs/en/education/whatischemistry/landmarks/selmanwaksman.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Selman_Waksman
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
18.08.2014 16:35