schole, škola
Text dotazu
Dobrý den, nemohu nikde najít přesnou citaci slova
schole a slova škola, poraďte mi prosím v jakém slovníku (jiné literatuře a
nebo na internetu) mám hledat. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
pokud Vás zajímají původy a významy slov, tak můžete nahlédnout do etymologických slovníků.
Jestliže potřebujete znát definici a výklad určitého slova v rámci konkrétního oboru, tak využijte základní příručky, učebnice či slovníky daného oboru, v tomto případě např. Pedagogický slovník, kde je pojem škola popsán na jednu stránku (viz seznam zdrojů níže).
Původ a význam slova scholé (škola) najdete v Archivu Ptejte se knihovny:
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2010/vyznam-slova-schole/?searchterm=schole .
Vysvětlení pojmu citace: http://knihovny.cz/rozumite-v-knihovne?letter=C
nebo http://cs.wikipedia.org/wiki/Citace.
Zdroje:
HOLUB, Josef. Stručný etymologický slovník jazyka českého : Se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 2. vyd. Praha : SPN, 1978.
MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. 3. vyd. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. ISBN 80-7106-242-1 (váz.).
PRŮCHA, Jan. Pedagogický slovník. 6.,aktualiz. a rozš. vyd. Praha : Portál, 2009. 395 s. ISBN 978-80-7367-647-6 (váz.).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.10.2010 10:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu