-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, vím, že nakladatel Jan Otto vydával od r. 1879 Sbírku rozprav a přednášek. Zajímalo by mne, jak dlouho v tom pokračoval on nebo jeho nástupci a kolik svazků bylo celkem vydáno. Děkuji
Dobrý den,
"Sbírka přednášek a rozprav, zahájená roku 1879 Durdíkovým spisem o Tomáši ze Štítného, knižnice vysoké vzdělávací úrovně, byla předchůdkyní univerzitních extenzí, vyšší obdoba Osvěty lidu, most mezi vědci a veřejností, mezi univerzitou a národem. Pořadateli byli Jaroslav Goll a Otakar Hostinský, od roku 1905 František Drtina. Vyhovovala různým čtenářským přáním, podávala stručné přehledy z jednotlivých věd, probírala důležité otázky a hypotézy současné vědy, zkoumala poměr vědy a umění ke společnosti a nezapomínala ani na věci časového zájmu. Vedle portrétů vědců přinášela i kulturní a hospodářský obraz jednotlivých zemí, šestá řada zahrnovala výbor lidových přednášek české univerzity. Když chtěl Otto roku 1914 sbírku zastavit, Drtina mu to rozmlouval, zaháněje jeho finanční obavy slibem, že se zasadí o podporu České akademie i výboru pro lidové univerzitní přednášky. Sbírku se však udržet nepodařilo."
ŠVEHLA, Jaroslav a SAK, Robert, ed. Jan Otto: kus historie české knihy. Vyd. 1. Jinočany: H + H, 2002. str. 94 - 95.
Přehled jednotlivých vydaných svazků v edici:
* řada I. - III.: http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:1da50bd0-b3d1-11e4-a7a2-005056827e51
* řada IV. - VI.: http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:1db363b0-b3d1-11e4-a7a2-005056827e51
Zdá se, že posledním vydaným dílem v této edici byl 10. svazek VI. řady:
* NOVOTNÝ, Václav. Náboženské hnutí české ve 14. a 15. stol. Část 1, Do Husa. Praha: J. Otto, [1915]. 280 s. Sbírka přednášek a rozprav; ser. 6. č. 10 (60).
Část dokumentů uvedené edice je dostupná v digitalizované podobě v systémech Kramerius 3 (http://kramerius.nkp.cz/) a Kramerius 4 (http://kramerius4.nkp.cz/ ). Záznamy k jednotlivým svazkům i s případným prolinkem do digitálních knihoven můžete nalézt v katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph22.nkp.cz/cze/nkc (použijte Rozšířené vyhledávání (v nabídkové liště nad formulářem pro vyhledávání). První řádek: všechny údaje, zadaný hledaný výraz "Sbírka přednášek a rozprav" ; druhý řádek: nakladatel, zadaný hledaný výraz "Otto"). Výsledkem by mělo být 65 dokumentů. Výsledek vyhledávání je možné dále seřadit dle data vydání kliknutím na "Rok vyd.".
Dostupnost konkrétního svazku v jiných knihovnách v ČR je možné ověřit prostřednictvím Souborného katalogu ČR: http://aleph22.nkp.cz/cze/skc
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
07.06.2017 13:02