Saracéni
Text dotazu
Dobrý večer, prosím o vysvětlení kdo to byli Saracéni a kdy a kde žili. Děkuji za laskavou odpověď.
Odpověď
Dobrý den, slovo "Saracéni" bylo původně ve starověku označením používaným Řeky a Římany pro arabské kmeny žijící v severozápadní části Arabského poloostrova a přiléhajících částech Sýrie. Ve středověku používali toho pojmu křesťanští spisovatele pro Araby vůbec, následně pro muslimská etnika Středomoří (zejména pro muslimy, kteří bojovali s křižáckými rytíři), konečně se toto pojmenování přeneslo na všechny muslimy a dokonce i na ostatní nekřesťany.
Dnes se již pojem "Saracéni" spíše nepoužívá.
Etymologie slova není jasná. Nejčastěji se uvádí, že vzniklo z arabského /"šarqijjin"/ (ze slova /"šarq"/ - "východ, Orient"). Tuto etymologii však dodnes někteří badatele nepřijímají.
Zdroje:
Universum: všeobecná encyklopedie. Praha: Odeon, 2002-
Ottův slovník naučný: ilustrovaná encyklopaedie obecných vědomostí. Praha: J. Otto, 1888-1909
http://www.iencyklopedie.cz/saraceni/
Kropáček, L.: Duchovní cesty islámu. Praha: Vyšehrad, 2006.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.01.2009 11:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu