-
To se mi líbí
-
Doporučit
Co to je salajka?
Dobrý den,
Josef Pečírka v Nerostopisu... uvádí:
"Soda čili Salajka (die Soda) nachází se v kusech, zrnech, též tyčkovitě složena i jako prášek, smíchaný s rozličnými zemitými částkami, jichž bývá sproštěna, když se rozpustí a vyhladiti nechá,... barva bílá, obyčejně od přimíchaných látek špinavá, lesk skelný, tvrdost 1,5, tíže 1,4, chuť louhovitá..."
Zdroj: PEČÍRKA, Josef. Nerostopis pro nižší gymnasia a reální školy. Praha: J.G.Calve, 1853.
Z dalších zdrojů:
Salajka může být:
Salajka (národní přírodní rezervace) – chráněné území u obce Bílá v okrese Frýdek-Místek
Salajka (Horní Lomná) – poutní místo u Horní Lomné u Třince
Salajka (potok) - pravostranný přítok Spáleného potoka, protékající Dambořicemi
slovenské pojmenování pro kypřící prášek, jehož hlavní součástí je hydrogenuhličitan amonný
příjmení osob
Antonín Salajka (1901–1975) – katolický kněz, teolog a profesor UK
Jiří Salajka – český malíř a grafik
Milan Salajka (1928–2012) – duchovní CČH, teolog a profesor UK
Martin Salajka – český fotograf
Mgr. Antonín Salajka - český pedagog a fotograf
http://cs.wikipedia.org/wiki/Salajka
Salajka, jinak nazývaná též "jelení sůl", "amonium" anebo "cukrářské droždí" je hydrogenuhličitan amonný (NH4HCO3). Při pečení se přidává do těsta a má podobnou funkci jako kypřící prášek anebo soda bikarbona (NaHCO3). (Používá se hlavně při pečení koláčů nebo např. do perníku).
Teplem se rozkládá na oxid uhličitý, amoniak a vodu, čím vytváří bublinky v těstě.
NH4HCO3 (s) → CO2 (g) + NH3 (g) + H2O (g)
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
18.08.2014 12:38