rtuť
Text dotazu
Dobrý den, ptám se: Jak vědci zjistili, že rtuť je kov?
Odpověď
Dobrý den,
Ottův slovník naučný uvádí, že rtuť je prvek, který byl znám již ve starověku. Alchymisté jí dali jméno a znak oběžnice Merkura. V přírodě se zřídka vyskytuje ryzí, ještě řídčeji jako chlorid, jodid, amalgam stříbra, nejčastěji v podobě rumělky - sulfidu rtuťnatého, téměř jediné rudy rtuti.
Podle periodického zákona prvků, který objevil v roce 1869 a v roce 1870 upřesnil a publikoval ruský chemik D.I. Mendělejev (1834-1907), je rtuť zařazena mezi kovy.
Mendělejev uspořádal prvky do tabulky a seřadil je podle atomové hmotnosti.
Při tomto uspořádání tak získal 12 řad prvků, z nichž v každé se vlastnosti prvků periodicky opakují a atomová hmotnost neustále stoupá, viz http://www.tabulka.cz/prvky/ukaz.asp?id=80 .
Jeho práce vyšla pod názvem "Přirozená soustava prvků a její použití k udání vlastností prvků dosud neobjevených".
Obor
Chemie. Krystalografie. Mineralogické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.01.2008 11:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu