Rozdrojovice
Text dotazu
Dobrý den, zajímá mne, jak ke svému jménu přišla obec Rozdrojovice. Jaký je původ názvu. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se, ale bohužel se nám nepodařilo najít informace o tom, jak vznikl tento název. Našli jsme pouze, že ještě v roce 1706 v matrice byla tato obec psána jako Rozstrojovice.
A dále na oficiálních stránkách této obce (http://www.rozdrojovice.cz/o-obci/historie) jsou uvedeny tyto informace: "V místech kde stojí dnešní vesnice, bylo osídlení již od pravěku. Nasvědčují tomu četné nálezy a vykopávky. Původní osada stávala asi o 1km jihovýchodněji, a byla zřejmě vypálena při nájezdech uherských kmenů ve 13. století. Původní osada zřejmě měna nedostatek vody, proto se vypálení usadily na místě dnešní vesnice. První písemná zmínka pochází z roku 1402, a je zde uvedeno, že markrabě Jošt zapsal Žofii z Kyšperku roční činži 5 hřiven na vesnice Hlince a Rozdrojovice."
Pokud byste měla zájem o relevantnější odpověď, doporučili bychom Vám abyste se obrátila na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/. Zde by Vám mohli podat pravděpodobně uspokojivější odpověď.
Projité zdroje:
* http://www.rozdrojovice.cz/o-obci/historie
* KUČA, Karel. Města a městečka v Čechách a na Moravě a ve Slezsku. 1. vyd. Praha : Libri, 2004. ISBN  80-7277-040-3 (6 díl  : váz.).
* PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách : jejich vznik, původní význam a změny. 1. vyd. Praha : Česká akademie věd a umění, 1951. (3. díl M-Ř)
* Kol. autorů. Lexikon historických míst Čech, Moravy a Slezska. 1. vyd. Praha : Argo, 2001. ISBN 80-7203-402-2.
* AUGUSTIN, Josef. Velká encyklopedie měst a obcí ČR. 1. vyd. Sokolov : Arbor ; Praha : Knižní klub, 2001. ISBN 80-901534-1-0 (Arbor : váz.), ISBN 80-242-0565-3 (Euromedia Group - Knižní klub : váz.).
* SLAVÍK, František A. Vlastivěda moravská : Místopis Moravy : Brněnský kraj. 1. vyd. Brno : Garn, 2007. ISBN 978-80-86347-53-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.12.2012 13:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu