rozdíl mezi obalem x přebalem x obálkou
Text dotazu
Jaký je rozdíl mezi obalem, obálkou a přebalem?
Odpověď
Dobrý den,
"knižní obálka - většinou papírový obal, který má chránit knihu a současně ji svou vkusnou nápaditostí doporučovat za výlohami knihkupců. Má být upravena podle obsahu knihy. Bývá buď sestavena pouze z prvků typografických, t. zv. typografická obálka, nebo je navržena malířem a podle jeho návrhu reprodukována či vyryta malířem - grafikem přímo do linolea, dřeva apod. Tu se mluví o obálce umělecké. Někdy bývá knižní obal zdoben reprodukcí fotografie vhodně aranžované s textem, jindy fotomontáží řady fotografií hledí knižní grafik vystihnout vtipně obsah knihy. Konečně se vyskytují i obálky bez textu, t. zv. němé.
Již staré psané knihy mívaly obálky z kůže či pergamenu, právě jak to odpovídalo vzácnosti staré psané knihy. Prvá papírová obálka se vyskytuje na knize ve druhé polovině XV. století. Vytiskl ji augšpurský tiskař Johann Schönsperger. Koncem XVIII. století počali knižní obálky zdobit malíři ilustracemi a odtud se toto odvětví tak zvané užité grafiky stalo vděčným polem působnosti malířů - grafiků, kteří vytvořili někdy velmi poutavé kulturní dokumenty své doby. Proto bývají nověji knižní obálky vevazovány při vazbě knihy za její text, aby byly s knihou uchovány. Pokud se týče úpravy, má být obálka, ať již typografická či umělecká, vždy co možná stručná, při vší nápadnosti lehce čitelná a vyrůstat z obsahu knihy."
Zdroj: RAMBOUSEK, Jan. Slovník a receptář malíře - grafika. Praha: Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, 1954.
Terminologická databáze Knihovny knihovnické literatury uvádí:
http://aleph.nkp.cz/F/G5CF534FJYBN25L3AIQPVD48K4ALCR9T8HLH188BNHL2S5XN37-44468?func=short-jump&jump=000001
Termin: knihovni obal
Anglicky: library cover
Vyklad:
Prebal knihy, kterym verejne knihovny nekdy opatruji sve fondy a nahrazuji tak nakladatelsky knizni prebal. Je zhotoven z papiru nebo umele hmoty (zpravidla jednotne pro cely knihovni fond) ochranuje vazbu knihy pred poskozenim.
[VODICKOVA-CEJPEK-1965:81]
Pribuz.t.: knizni prebal, knihovni vazba
Autor hesla:
Richterova, Alena
Lektor hesla:
Zibritova, Gabriela
Termin: knizni prebal
Anglicky: wrapper, bookjacket
Vyklad:
Ochranny obal knihy zhotoveny zpravidla z kvalitniho papiru vyssi plosne hmotnosti, casto s kridovou upravou nebo z jineho trvanliveho materialu. Krome funkce ochranne a ozdobne uvadi na predni a zadni strane a na obou zalozkach zakladni bibliograficke informace o dile a zivotopisne udaje o autorovi.
[SLOWNIK-1955:118]
[BOHATCOVA-1990:374,392,478-484]
[HLAVATA-1979:118]
Ekvivalent: knizni obalka, nakladatelsky obal, obalka knihy, prebal knihy, puvodni obal, zadni strana obalky, zadni strana prebalu
Pribuz.t.: knihovni obal, zalozka prebalu, knizni prebal
Autor hesla:
Richterova, Alena
Lektor hesla:
Zibritova, Gabriela
Termin: ochranne pouzdro
Anglicky: book box, case
Vyklad:
Obal, do nejz jsou vkladany vzacne a nakladne vazby jako ochrana pred jejich poskozenim, ale ktery slouzi zaroven jako setrny uzaviraci mechanismus.
[DOLEZAL-1976:103,121]
[DUROVIC-2002:389]
Ekvivalent: ochranny obal
Pribuz.t.: krabicova vazba, knizni vazba
Autor hesla:
Richterova, Alena
Lektor hesla:
Zibritova, Gabriela
Wikipedie uvádí http://cs.wikipedia.org/wiki/Kniha :
obálka - je stejně jako desky knihy jejím obalem, je však z lehčího papíru, a proto se nazývá měkká vazba (paperback).
přebal - je papírová ochrana desek knihy. Má funkci hlavně reklamní.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.12.2013 08:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu