-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, není mi zcela jasný rozdíl mezi tezaurem a heslarem. Můžete mi poradit nějaké konkrétní rozdíly?
Předem děkuji :)
Dobrý den,
definici tezauru a předmětového hesláře naleznete v Knihovnické terminologické databázi (Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy (TDKIV)), která je volně dostupná na adrese http://aleph.nkp.cz/F/.
Tezaurus - Řízený a měnitelný slovník deskriptorového selekčního jazyka uspořádaný tak, že explicitně zachycuje apriorní (paradigmatické) vztahy mezi lexikálními jednotkami. Podle jazykového zaměření se rozlišuje jednojazyčný a vícejazyčný tezaurus, podle šíře tematického zaměření speciální, polytematický a univerzální tezaurus, podle struktury fasetový a tematický tezaurus, podle funkce tradiční, indexační a vyhledávací tezaurus. Dále se vyčleňuje cílový a zdrojový tezaurus.
Další výklady (výběr):
1) Soubor výrazů vyjadřujících synonymické, hierarchické a další vztahy a závislosti, jehož funkcí poskytnutí předem vytvořeného kontrolovaného slovníku pro ukládání a vyhledávání informací.
2) Slovník řízeného selekčního jazyka uspořádaný tak, že explicitně zachycuje apriorní vztahy mezi pojmy např. "nadřazený" a "podřazený".
Předmětový heslář - Abecední seznam prvků předmětových hesel obsažených v předmětovém katalogu řazených abecedně. Slouží jako nástroj standardizace a pomůcka k odstranění subjektivity při tvorbě hesel. V abecední řadě jsou i nepoužitá synonyma a kvazisynonyma s vylučovacími (resp. i přidružovacími) odkazy.
Laicky bychom mohli říci, že tezaury se vyznačují vztahy mezi jednotlivými hesly, zatímco předmětové hesláře jsou pouze abecedně seřazená hesla. Tezaurus je tedy více sofistikovaný a propracovaný nástroj.
Příklady tezauru:
http://www.npmk.cz/knihovna/cesky-pedagogicky-tezaurus
https://www.psp.cz/sqw/hp.sqw?k=2035
Příklady hesláře:
https://www.techlib.cz/cs/82897-polytematicky-strukturovany-heslar - zde jen pozor "Z informačního (lépe řečeno technického) hlediska je Polytematický strukturovaný heslář slovník s tezaurovými vazbami. Označení tezaurus se pro něj nepoužívá, neboť obsahuje velmi širokou (polytematickou) oblast termínů.", více viz http://ikaros.cz/polytematicky-strukturovany-heslar-a-vyhledavani-v-alephu
http://id.loc.gov/authorities/subjects.html
http://aleph.nkp.cz/F - databáze národních autorit (AUT) - zde naleznete věcné autority
http://www.inflow.cz/tezaur[…]-zemedelstvi-pribuzne-obory
http://www.inforum.cz/pdf/2010/kozuchova-kristyna-1.pdf
http://www.inflow.cz/vicejazycne-tezaury
CHAN, Lois Mai. Předmětový rejstřík pro webové zdroje. Popis a zpřístupnění dokumentů. Praha: Knihovna akademie věd ČR, 2002. s. 45-54.
GIESSELMANN, Friedrich. National Problems and International Cooperation in Classification. Booklet 4. Beijing: IFLA, 1996. s. 25-30, lit.
ŠKUTA, Ctibor a KOŽUCHOVÁ, Kristýna. Vliv trendů systémů organizace znalostí na vývoj Polytematického strukturovaného hesláře v Národní technické knihovně. Knihovna plus [online], 2010, 6(1) [cit. 2016-05-25]. ISSN 1801-5948. Dostupné z: http://knihovna.nkp.cz/knihovnaplus101/skuta.htm.
CHAN, Lois Mai. Cataloging and classification: an introduction. 3rd ed. Lanham: Scarecrow Press, 2007. xix, 580 s. ISBN 978-0-8108-6000-1.
MACHAČOVÁ, Libuše. Věcné selekční jazyky a jejich užití. Knihovní obzor, 2001, 9(3), s. 14-17. ISSN 1210-5791. Dostupné také z: http://www.vkol.cz/[…]/vecne-selekcni-jazyky-a-jejich-uziti.
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
--
Národní knihovna ČR
23.05.2016 08:00