romština
Text dotazu
Dobrý den,
zajímala by mne křestní rómská jména. Existuje nějaký kalendář? Konkrétně
jsem se setkala s pokřtěním romské dívky jménem "Čurina" Matka mi tajemně
sdělovala jakýsi tajný význam tohoto jména či slova. Více nechtěla prozradit
a mne to zajímá.
Odpověď
Dobry den,
v katalogu NK CR - bazi NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc ) jsme nalezli pouze tri romske kalendare:
* DAVIDOVA, Eva. Romano bers 1996 = Romsky kalendar 1996. Brno : Muzeum romske kultury, [1996]. 1 kalendar (29 listu). Blizsi informace na http://rodina.cz/scripts/journal/article.ASP?id=85035&from_fid=6443&from_kid=6936 .
* Romsky kalendar 2001 = Romano kalendaris 2001. Brno : Simon Rysavy, [2000]. 1 kalendar (13 l.)
* HNILICOVA, Jana. Romsky rok 2004 = Romano bers 2004. Praha : Videoklub Praha, [2003]. 1 kalendar (15 l.) Kalendare z roku 1996 a 2001 jsou v NK CR dostupne pouze v Narodnim konzervacnim fondu, nemohli jsme proto overit, jaka jmena jsou v nich uvedena. Kalenar pro rok 2004 je volne pristupny na http://www.videoculture.cz/nase_cinnost/jina_media/01kalendare/romano/kalendar.doc . Jmeno Curina jsme v nem nenalezli, podle informace uvedene na posledni strane obsahuje skutecna jmena olasskych Romu.
Vyznam jmen u Romu je vysvetlen napr v knize Romove = O Roma:
* Romove = O Roma : tradice a soucasnost = angoder the akanak. Brno : Moravske zemske muzeum/SVAN ; Muzeum romske kultury, 1999. s. 57. ISBN 80-85956-14-4.
Diteti bylo dano oficialni jmeno - to, ktere bylo zapsano do matriky a bylo pouzivano ve styku s neromskym svetem a cikanske jmeno - "aver nav" "anav", kterym byl (a casto je) jedinec nazyvan ve sve komunite prakticky cely zivot. Toto jmeno ztratil v pripade, ze se nejak provinil, potom mu byl dano jmeno jine, vetsinou hanlive. V tradicnich spolecenstvich plnilo funkci ochrannou - slouzilo k zakryti identity ditete - jako pred majoritou, tak pred necistymi silami, kter mohly zivot nebo zdravi ditete ohrozit. Pozdeji byla timto druhym jmenem spise prezdivka vychazejici napriklaed z nektereho charakteristickeho rysu nebo vlastnosti cloveka, u olasskych Romu je pouzivani "anav" bezne dodnes.
Dalsi informace vcetne prikladu naleznete v knize Saj pes dovakeras = Muzeme se domluvit nebo na http://romani.uni-graz.at/rombase/cgi-bin/art.cgi?src=data/ethn/topics/family-names.cs.xml
* HUEBSCHMANNOVA, Milena. Saj pes dovakeras = Muzeme se domluvit. 4. nezm.vyd. Olomouc : Univerzita Palackeho v Olomouci, 2002. s. 61-68. ISBN 80-244-0496-6.
Doporucili bychom Vam obratit se s Vasim dotazem na odborniky, napr. na Muzeum romske kultury - http://www.rommuz.cz/ .
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.06.2008 06:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu