Rok vydání knihy:Roman Jakobson: Lingvistika a poetika
Text dotazu
Môžete mi zistiť rok vydania knihy:Roman Jakobson: Lingvistika a poetika. Vydal to Ústav pre českú a svetovú literatúru asi okolo roku 1960.
dakujem.
Odpověď
Dobrý den,
podle záznamu v  knize  RUDY, Stephen. Roman Jakobson 1896 - 1982. A Complete Bibliography of his Writings. Berlin - New York, 1990. Heslo 1960d "Linguistics and Poetics"... 8) Cz. Tr.,"Lingvistika a poetika", in heslo 1969j, 73 - 116.; heslo 1969j Slovesné umění a umělecké slovo, ed. by M. Červenka, intro. By F. Vodička. Prague: Československý spisovatel. Pp. 420..., viz záznam z elektronického katalogu NK ČR níže:
Jakobson, Roman, 1896-1982
Slovesne umeni a umelecke slovo / Roman Jakobson ; vybor usporadal Miroslav Cervenka. -- 1. vyd.. -- Praha : Ceskoslovensky spisovatel, 1969 (Vimperk : Straz). -- 416 s. ; 21 cm. -- (Dilna ; sv. 34)
Z angl., rus. a pol. originalu prelozil Miroslav Cervenka -- 1500 vyt.
Cervenka, Miroslav, 1932-2005
Myslíme si, že stať Lingvistika a poetika byla do češtiny přeložena až v roce 1969, resp. vyšla v roce 1969, viz záznam výše.
Záznam z roku +- 1960 o vydání této stati Romana Jakobsona v Ústavu pro českou a světovou literaturu jsme nenašli ani v našem katalogu, ani v katalogu zmíněného ústavu nebo v souborném katalogu. Na údaj se odvolávají autoři různý statí, ale domníváme se, že se jedná o původní zveřejnění a to nebylo v češtině.
"Stať, která je v naší souvislosti dost důležitá, je Lingvistika a poetika uveřejněná
roku l960"
Citováno z : http://www.ucl.cas.cz/edicee/data/sborniky/kongres/CLKT2/1.pdf.
Text, který Vás zajímá, je uveřejněn v těchto knihách:
Roman J a k o b s o n , Lingvistika a poetika. In.: Poetická funkce. Praha: H&H 1995, s. 74-105
JAKOBSON, Roman. Slovesné umění a umělecké slovo. Praha: Československý spisovatel, 1969. Výbor uspořádal Miroslav Červenka. s. 73 - 116.
Pokud byste potřebovala konzultovat s dalšími odborníky, obraťte se na Ústav pro českou literaturu AV ČR na http://www.ucl.cas.cz/cs/.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.06.2013 13:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu