Rodokmen
Text dotazu
Prosím,kde bych našla informace o svých předcích z
let 1670 ze Zlaté Olešnice v Čechách?Pomohla by berní rula a kde bych se k
ní dostala.Jsem ze Šumperka.Je i v digitalizované podobě? A co jiný
dokument.Děkuji za jakoukoliv informaci
Odpověď
Dobrý den,
Berní rula byla již z velké části vydána tiskem (viz Online katalog Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc (Berní rula). Originál je uložen v Národním archivu v Praze.
Berní rula pochází z roku 1654. Bohužel nebyla dochována v úplnosti. Některá panství či kraje v soupisu Berní ruly chybí. K Berní rule byl vydán souhrnný rejstřík:
* Berní rula. Popis Čech r. 1654 : souhrnný index obcí, osad a samot k berní rule. 1. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1953-1954.
Velmi užitečnou pomůckou je taktéž:
* ČERVENÝ, Václav. Berní rula : generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha : Libri, 2003. ISBN 80-7277-058-6.
Dalším pramenem, který můžete použít, je Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Taktéž již vyšel tiskem a je dostupný v řadě českých knihoven (viz. Online katalog Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc; Souborný katalog ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc, Portál Knihovny: https://www.knihovny.cz/).
Dalšími archivními prameny mohou být různé gruntovní a pozemkové knihy, matriky se v tomto období již vyskytují velmi výjimečně. Tyto prameny by byly dostupné v archivu, pod který daná obec spadá: http://www.statnisprava.cz/rstsp/ciselniky.nsf/i/d0006. Více informací o dostupných dokumentech Vám jistě poskytnou pracovníci daného archivu.
Bohužel jste ve svém dotazu neuvedla jméno rodu, ani, zda pocházel ze Zlaté Olešnice u Trutnova či Zlaté Olešnice v okrese Jablonec nad Nisou. V tomto případě Vám bohužel nemůžeme podat bližší informace či ověřit, zda je Vámi hledaný rod ve výše uvedených zdrojích zmíněn.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.03.2012 13:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu