Ročenky, věstníky Obchodní živnostenské komory pro Hořovicko
Text dotazu
Dobrý den, prosím o radu, jak mohu nahlédnout do Ročenek, věstníků Obchodní živnostenské komory pro oblast Hořovicko. Zajímá mě především sirkařství v období 1860 - 1921.
Předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
před časem jsme měli dotaz, který se týkal architektury Obchodní a živnostenské komory v Praze. Zjistili jsme mimo jiné, že torzo archivu této komory je v NK ČR, viz archiv/uložište Ptejte se knihovny.
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/archiv-obchodni-a-zivnostenske-komory-v-praze
Podle informací, které se nám podařilo najít, by Hořovicko mělo spadat pod pražskou komoru.
Ročenky nebo věstníky Obchodní a živnostenské komory jsme v našich fondech nenašli; doporučujeme Národní archiv ČR http://www.nacr.cz /. Historii této komory mapuje práce Bohumíra Broma, viz file:///C:/Users/SEDLACKOVAJ/Downloads/Historie.pdf.
V Národní digitální knihovně na www.nkp.cz, systém Kramerius je monografie - Obchodní a živnostenská komora v Praze v prvním půlstoletí s... , viz odkaz
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/24761172 .
K 75. výročí komory byla vydána publikace Obchodní a živnostenská komora v Praze 1850 - 1900 - 1925. Vyšlo 18. listopadu v roce 1925. (Signatura NK ČR 54 D 4058).
Informace o sirkařství byste mohl získat i ve výběrové bibliografii Sirkařství. (REJTHAROVÁ, Alena. Sirkařství: výběrová bibliografie. Plzeň: Státní vědecká knihovna, 1973. Signatura NK ČR 54 H 63502) nebo např. v krásné výpravné publikaci Zlaté ruce (ŠPLÍCHAL, Václav, OTAVOVÁ, Marie a kol. Zlaté ruce. Poselství dřeva. Most mezi minulostí, přítomností a budoucností historická paměť - svědectví - vize. Sv. 1. Letohrad: Golempress, 2007. Signatura NK ČR 54 D 148507).
Všechny tyto zmiňované zdroje by mohly obsahovat další prameny (použité literatura, odkazy na literaturu), kde byste mohl získat třeba i některé pro vás zajímavé informace.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.05.2014 09:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu