římský král
Text dotazu
Dobrý den, hledám informace k tématu volba římských králů ve 12. a 13. století, potřebovala bych vědět kde, myslím v kterých pramenech bych mohla nalézt informace o tom, jak taková volba probíhala, co vše se událo, prostě komplexní informace o volbě.. ovšem z knih které jsem zatím prohlíela jsem toho mnoho nezjistila, maximálně který král byl kdy zvolen, popříadě kteří kurfiřti ho volili, ovšem to je pro mne nedostačující. Mám na tot téma zpracovat seminární práci a nevím kde mohu tyto informace nalézt... jsem z toho nešťastná, prosím, pokud můžete, poraďte mi... Děkuji
Odpověď
Dobrý den, z pramenů, které jsme zjistili, zřejmě nejlépe volbu římského krále popisuje kniha Francise Rappa. Hodnost římského krále byla předmětem politických bojů a volba či korunovace neprobíhala vždy stejně. Někdy šlo fakticky o následnictví na trůnu. Velké slovo v zde měl papež, který korunoval římského císaře (Lesk královského majestátu, s.15). Od roku 1257 krále volil sbor sedmi kurfiřtů (Kavka, s. 26). To však jen stručně k této složité otázce, více najdete v uvedených pramenech.
Svatá říše římská národa německého : od Oty Velikého po Karla V. / Francis Rapp ; [z francouzského originálu ... přeložil Vladimír Cinke]. -- Vyd. 1.. -- Praha ; Litomyšl : Paseka, 2007. -- 316 s., [16] s. barev. obr. příl. : il., mapy, portréty ; 24 cm
Lesk královského majestátu ve středověku : pocta prof. Phdr. Františku Kavkovi, CSc. k nedožitým 85. narozeninám / uspořádaly Lenka Bobková a Mlada Holá. -- 1. vyd.. -- Praha ; Litomyšl : Paseka, 2005. -- 378 s., [16] s. barev. obr. příl. : il. (některé barev.), portréty, faksim. ; 24 cm
5.4.1355 - korunovace Karla IV. : císařem Svaté říše římské / František Kavka. -- Vyd. 1.. -- Praha : Havran, 2002. -- 117 s. ; 17 cm
Böhmen, die böhmische Kur und das Reich vom Hochmittelalter bis zum Ende des Alten Reiches : Studien zur Kurwürde und zur staatsrechtlichen Stellung Böhmens / von Alexander Begert. -- Husum : Matthiesen, c2003. -- 699 s. : il. ; 25 cm
Některé zmínky na internetu (obsahují také odkazy k pramenům):
http://www.ahmp.cz/krouzek/volby.html
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/zlata-bula-karla-iv
http://en.wikipedia.org/wiki/Holy_Roman_Empire
http://de.wikipedia.org/wiki/Heiliges_R%C3%B6misches_Reich .
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.01.2009 08:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu