revolver
Text dotazu
Jak vzniklo slovo 'revolver'? (nemá to něco společného se španělským 'volver' - vrátit?)
Odpověď
Dobrý den, v zásadě máte pravdu, základ obou slov bude stejný, a to latinský - od slovesa revolvere, které je složeno z předložky re- a slovesa volvere=obracet. V angličtině slovo revolver vzniklo ze slovesa revolve (otáčet (se), obíhat, kroužit) příponou (e)r, která je v takových případech běžná pro odvozování činitelských substantiv ze sloves. Tedy revolver znamená doslova otáčeč, což vyjadřuje, že jde o pistoli s otočným bubínkem.
Slovo revolve se do angličtiny nemuselo dostat přes španělštinu, často taková slova přicházela přes francouzštinu, ale to nejsme schopni ani v jednom směru doložit. Slovo revolve se v angličtině objevuje poprvé zřejmě v r. 1667, revolver v r. 1835, kdy jej tak nazval vynálezce této zbraně Samuel Colt (1814-1862).
Prameny:
Online etymologický slovník:
http://www.etymonline.com/index.php?search=revolver&searchmode=none.
Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím / Josef Holub, Stanislav Lyer. -- 4. vyd.. -- Praha : SPN, 1992.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.12.2009 16:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu