REŠERŠE NA TÉMA KLASIFIKACE VĚD
Text dotazu
Dobrý den,
měla bych na Vás prosbu ohledně rešerše na téma klasifikace věd. Mám zpracovat jakousi případovou studii a proto bych byla velice ráda, zda byste mi mohli pomoci se základní literaturou, která se týká Klasifikace věd v dějinách. Vím, že se tímto tématem zajímali již Pythagorejci, Aristoteles i Platon, ale nemohu najít knihu, kde by bylo toto třídění věd obsaženo.
Odpověď
Dobrý den,
součástí školní práce by měla být i Vámi zpracovaná rešerše. Zpracování rešerše je u nás služba placená, viz ceník NK ČR http://text.nkp.cz/sluzby/dulezite-odkazy/cenik. Služba Ptejte se knihovny Vám K Vašemu dotazu  může doporučit pouze několik titulů nebo odkazů.
Pokud byste chtěla zpracovat obsáhlejší rešerši na dané téma, potřebovali bychom k objednávce rovněž písemný souhlas vedoucího Vaší práce, že souhlasí s tím, abychom rešerši pro Vás zpracovali u nás, viz http://text.nkp.cz/sluzby/reserse .
Před časem jsme zpracovávali dotaz na Aristotelovu klasifikaci věd, viz archiv dotazů Ptejte se knihovny
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/aristotelova-klasifikace-ved.
S tím souvisí i následující kniha, vybraná z volně přístupného elektronického katalogu NK ČR na www.nkp.cz, katalogy a databaze, baze NKC - knihy:
Úvod do logiky aristotelské tradice / Lukáš Novák, Petr Dvořák
České Budějovice : Teologická fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, 2007.
ISBN   978-80-7040-959-6 (brož.)
Edice   Opuscula ; 5
Poznámka   Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstřík
Předmět. heslo   logika
formální logika
aristotelismus
pojem (logika)
argumentace
Forma, žánr   * učebnice vysokých škol
Skupina Konspektu   16 - Logika
37.016 - Učební osnovy. Vyučovací předměty. Učebnice
MDT   16
164
141.132+165.321
161.1
162
(075.8)
Předm. hesla-angl.   * logic * formal logic * aristotelism * concept (logic) * argumentation
Forma, žánr-angl.   * textbooks (higher)
Google Books:
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001717421&local_base=NKC
Doporučit můžeme i další  knihu z našeho fondu, která se vědou zabývá z různých hledisek a zdá se nám velmi přínosná:
TULKA, Jiří. Věda a vědecká metodologie I. Pardubice: Fakulta chemicko-technologická, 2008.
Další zdroje:
odkazy z internetu:  http://insk.wz.cz/esej.htmhttp://www.phil.muni.cz/fil/texty/filosofie_vedy.pdf; z nich vybíráme:
*Masaryk, Tomáš Garrigue a Srovnal, Jindřich, ed. Pokus o konkrétní logiku: (třídění a soustava věd). 1. české vyd. Praha: Masarykův ústav AV ČR, 2001. 261 s. Spisy T.G. Masaryka; sv. 3. ISBN 80-86495-05-1.
* Bryant, Rebecca. Discovery and decision: exploring the metaphysics and epistemology of scientific classification. Madison: Fairleigh Dickinson University Press, ©2000. 131 s. ISBN 0-8386-3876-7.
* Langridge, Derek Wilton. Classification and Indexing in the Humanities. 1. publ. London: Butterworths, 1976. 143 s.
* Chalupný, Emanuel. Logika věd: základní orientace. 1. vyd. V Praze: Jan Pohořelý, 1945. 89, [III] s. Přátelství; sv. 15.
Na internetu se dají najít některé další odkazy, které Vás mohou nasměrovat. Musíme Vás ale upozornit, že odkazy na internetu neověřujeme:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Filosofie_19._stolet%C3%AD
nebo
docela přehledně zpracováno: http://knihweb.ic.cz/okruh16.html :
Okruh 16 - systematické selekční jazyky
- vývoj klasifikace věd
- vývoj, druhy, notace SSJ
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.04.2013 07:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu