Regionální periodika
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat :
1) zda-li v letech 1945-1989 vycházel nějaký regionální deník jako např. Ve Východních Čecháh (Pochodeň) v Západních Čechách (Pravda) v Jižních Čechách (Jihočeská Pravda) v Severních Čechách (Průboj) pro Střední Čechy, Prahu, Jižní Moravu, Severní Moravu
2) zajímalo by mě zda jsou daná periodika v systému KRAMERIUS 5 a v kterých knihovnách je možno do nich nahlédnout.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
ověřili jsme Vámi jmenovaná periodika, která opravdu v rozmezí let 1945-1989 vycházela. S výjimkou Jihočeské pravdy jsou tato periodika dostupná v systému Kramerius.
Jihočeská pravda je v Národní knihovně dostupná v papírové podobě, výpůjčka je možná pod signaturou 54 A 1994 a  Nc 1499 , https://retris.nkp.cz/Catalog?sigla=ABA001&catalogId=030gk3    &caseId=1&drawerId=86&recordId=8600221&bookmarkId=null&filterId=null&page=2&batchId=null&phase=null&batchUser=null, do studovny.
Bibliografické údaje u všech titulů  zjistíte v bázi NKC Národní knihovny , http://www.nkp.cz,  zadáním názvu periodika do vyhledávacího formuláře.
Pokud jde o další regionální periodika, je možné je dohledat v jednotlivých soupisech vydaných periodik, např.
Kubíček, J. Bibliografiíe periodik Jihomoravského kraje 1945-1965. Brno. Univerzitní knihovna, 1975.
Kubíček, J. Bibliografiíe periodik Jihomoravského kraje 1966-1985. Brno. Státní vědecká knihovna 1990.Univerzitní knihovna, Dohnalová, E. Soupis periodik Sm. kraje 1945-1965. Olomouc. Státní vědecká knihovna 1987, Dohnalová, E. Soupis periodik Sm. kraje 1966-1985. Olomouc. Státní vědecká knihovna 1988.
Tyto soupisy jsou dostupné v papírové i elektronické podobě.
Možnost výpůjčky regionálních periodik (ve všech knihovnách ČR) zjistíte zadáním názvu periodika do vyhledávacího formuláře báze SKCP, http://aleph.nkp.cz/F/9MQXIHGVV7VJ3IQEAATT17RGBXK4L9C85LNUT3GBKGVH971Y9Y-06659?func=file&file_name=find-b&local_base=SKCP.
Pro potřeby koordinace při digitalizaci byla vyvinuta webová aplikace Registr digitalizace, http://registrdigitalizace.cz/rdcz/.
Velký počet instalací Krameria a nutnost všechny prohledávat, vedlo k potřebě vytvořit národní agregátor digitálních knihoven Česká digitální knihovna, https://www.czechdigitallibrary.cz/. Ten umožňuje vyhledávání v dokumentech obsažených v digitálních knihovnách provozovaných jednotlivými knihovnami v České republice. Cílem je zajištění přístupu k digitálním dokumentům v knihovnách z jednoho místa. V současné době jsou k dispozici data z Národní knihovny ČR, Moravské zemské knihovny v Brně, Knihovny Akademie věd ČR a Národní technické knihovny.
Pro případné dotazy na Národní digitální knihovnu můžete využít následující formulář :
http://www.ndk.cz/otazky.
Přehled institucí využívajících systém Kramerius naleznete na adrese:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kramerius_(digit%C3%A1ln%C3%AD_knihovna)
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.01.2017 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu