Regionální časopisy (Jižní Čechy)
Text dotazu
Chtěla bych se zeptat, jaké regionální časopisy vycházely od poloviny 19. století do 60. let 20. století v bývalém okrese Třeboň, Jindřichův Hradec a České Budějovice. A zda-li existuje nějaká literatura na toto téma. Děkuji
Odpověď
Dobrý den, bohužel ucelená publikace, která by mapovala celkový vývoj regionálního tisku v Jihočeském kraji, nevyšla. Nejobsáhlejší a nejúžeji zaměřenou bibliografií je "Soupis časopisů Jihočeského kraje 1945 - 1965" ( VACHTOVÁ, Jarmila. Soupis časopisů Jihočeského kraje 1945-1965.Praha : St. knihovna ČSR-Nár.knihovna, 1970). Některá dříve vydávaná periodika lze dohledat ve vybraných bibliografiích českých časopisů. Například:
Soupis českých a slovenských současně vycházejících časopisů v zemích Koruny české, Vídni, Německu, Rusku a v Americe : s ukazatelem míst a oborů, jakož i statistikou. Praha : nákladem vlastním, 1909 ;
ROUBÍK, František. Časopisectvo v Čechách v letech 1848-1862. Praha : Duch novin, 1930 aj.
Bibliografie novin a časopisů jsou k nahlédnutí v Referenčním centru NK ČR.
Záznamy o publikacích lze dohledat v Online katalogu Národní knihovny ČR:
http://sigma.nkp.cz/cze/nkc .
Velmi užitečná je databáze periodik (PER) Moravské zemské knihovny v Brně:
http://aleph.mzk.cz/F?func=BOR-LOGIN&func_option=login-bor&file_name=login-session&local_base=sbp01_per . V "Poli pro vyhledávání" lze zadat "Slova z místa vydání" (např. České Budějovice, Jindřichův Hradec apod.). V databázi je tak možné vygenerovat periodika vydávaná v daném místě či kraji.
Obrátit se můžete také na Jihočeskou vědeckou knihovnu v Českých
Budějovicích: http://www.cbvk.cz/ . Je možné, že knihovna buduje vlastní regionální bibliografii tisku.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.01.2008 11:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu