Realismus 19. a 20. století
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se liší dnešní pohled autorů řadící se k realismu od autorů tvořící v 19. století a počátkem 20. století.
Popřípadě, kde mohu sehnat informace zabývající se tímto tématem.
Odpověď
Dobrý den,
odborné literární encyklopedie/slovníky ani publikace zabývající se současnou literaturou bohužel přímo o realismu v dílech dnešních autorů nehovoří. Bližší informace k tomuto dotazu by Vám mohly poskytnout spíše odborné instituce jako např. Ústav pro českou literaturu AV ČR (http://www.ucl.cas.cz).
Pokusili jsme se k této tematice vyhledat relevantní literaturu, domníváme se, že byste alespoň částečné informace mohla nalézt v následujících
dokumentech:
Z elektronického katalogu NK ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc):
* IVAŠEVA, Valentina Vasil'jevna. Nové podoby realizmu v západných literaturách. Bratislava : Pravda, 1988. 332 s. (Človek a umenie).
* Literatury států kapitalistických - stol. 20.,2.pol. - realismus - studie
* Realismus - literatury států kapitalistických - stol. 20.,2.pol. - studie
* Autenticita a literatura : sborník referátů z literární konferece 41.
Bezručovy Opavy (16.-17.9.1998) / Ústav pro českou literaturu AV ČR, Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity, Slezské zemské muzeum. Praha : Ústav pro českou literaturu AV ČR ; Opava : Slezská univerzita : Slezské zemské muzeum, 1999. 143 s. ; 25 cm ISBN 80-85778-24-6 (Ústav pro českou literaturu AV ČR : brož.). ISBN 80-7248-031-6 (Slezská univerzita : brož.). ISBN 80-86224-07-4 (Slezské zemské muzeum : brož.)
* realismus v literatuře * autobiografie * česká literatura -- 1918-  * sborníky konferencí
* AUERBACH, Erich. Mimesis : zobrazení skutečnosti v západoevropských literaturách. Praha : Mladá fronta, 1998. 479 s. ; 22 cm. ISBN 80-204-0738-3.
* realismus v literatuře * světová literatura -- rozbory * studie
* BARRISH, Phillip. American literary realism, critical theory, and intellectual prestige, 1880-1995 [elektronický zdroj]. Cambridge: Cambridge University Press, 2001. x, 213 p. ; 24 cm. ISBN 0-521-78221-X.
* americký román * realismus v literatuře * Spojené státy americké * elektronické knihy
- jedná se o elektronickou knihu z licencované databáze ebrary Academic Complete (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3#ebrary),
bibliografický záznam naleznete ve výše zmíněném el. katalogu NK ČR s odkazy na plný text knihy (v plném rozsahu dostupné pouze registrovaným uživatelům NK ČR, kteří mají platný čtenářský průkaz; databázi je možné využívat i prostřednictvím vzdáleného přístupu -
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=vzdal_pristup.htm)
Z článkové databáze ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (od r. 1991, http://sigma.nkp.cz/cze/anl):
* TRÁVNÍČEK, Jiří. Je realismus passé? In: Host. ISSN 1211-9938. Roč. 19, č.
2 (2003), s. 31-34
* realismus (literatura)
Z databáze Bibliografie české literární vědy (od r. 1961) Ústavu pro českou literaturu AV ČR (http://isis.ucl.cas.cz/index.jsp?form=biblio):
* MIKULÁŠEK, Alexej. O modernosti realismu - Blíženci Zeno Dostála. In: Haló noviny. Roč. 5, č. 138 (14.6.). 1995. S.9.
[Recenze.]
* HARÁK, Ivo. Kniha dokumentárního realismu. In: Severočeský regionální deník. Roč. 5, č. 17 (20.1.). 1995. S.8
-> Přechodná adresa. [próza] / Jaromír Šavrda. - Ostrava, VMCG
[Recenze.]
* BRYCZ, Pavel. Jak se píše magický realismus : Cesta spisovatele Ajvaze do Druhého města. In: Dotyk. Roč. 5, č. 4 (srpen - září), s. 54-55. - 1999) [Výběr z názorů M. A. na literární tvorbu; v rubrice Rukověť.]
* ŠTIPL, Zdeněk. Román kapitalistického realismu? In: Tvar. Roč. 11, č. 6 (23. 3.), s. 20. 2000.
[Recenze.]
-> Podobnost čistě náhodná [próza] / Karel Franczyk. - Alpress
* PAVERA, Libor. Realismus a antirealismus v literatuře. In: Noviny Slezské univerzity. Roč. 9, 2003/2004, č. 2 (únor), s. 39. 2004.
[Referát o konferenci pořádané Pedagogickou fakultou Univerzity Konštantíma Filozofa v Nitře.]
-> Realizmus a antirealizmus v literatúre [konference], 26.11.2003
* ŠERLAIMOVA, Svetlana. O súčasnom chápaní tradície. In: Romboid. Roč. 21, č. 4. 1986. S.44-50 [Úryvek ze studie "Co je hlavní v realismu" (Voprosy literatury, 1985, č.41) o současném románu a jeho vztahu k tradici žánru; mj. o: Pluhař Zdeněk, V šest večer v Astorii, Praha 1982; s úvodní poznámkou.]
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.05.2010 12:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu