Ravensbrück
Text dotazu
Z celkového počtu 203 lidických žen, které byly v
červnu 1942 odvlečeny z Lidic a nevrátilo se 60. Kolik jich bylo zabito v
koncentračním táboře Ravensbrück?
Odpověď
Dobrý den,
Stejný dotaz jsme již v rámci služby Ptejte se knihovny odpovídali minulý týden. Podle frekvence dotazů s tímto tématem (Lidice a 2. světová válka obecně) a jejich formulací se domníváme, že se s největší pravděpodobností jedná o školní úkol, test, kvízové otázky, apod. Dotazy tohoto typu služba Ptejte se knihovny nezodpovídá, na adrese https://www.ptejteseknihovny.cz/o-sluzbe/pravidla  věnujte, prosím, pozornost pravidlům služby PSK. Velmi rádi Vám ovšem pomůžeme s výběrem relevantní literatury.
Informace o lidických ženách v Ravensbrücku naleznete např.  v následujících publikacích:
* CHRTEK, Břetislav, ed. Ravensbrück: [Sborník]. 1. vyd. Praha: Naše vojsko, 1960. 263, [vi] s. Dokumenty. Edice Svazu protifašistických bojovníků; Sv. 89.
* STEHLÍK, Eduard. Lidice: příběh české vsi. Vyd. 1. Praha: Pro Památník Lidice vydala Jitka Kejřová, nakl. V Ráji, 2004. 135 s. ISBN 80-86758-13-3.
Využít  byste také mohla následující odkazy:
http://www.lidice.cz/obec/historie/proc.html
https://www.pamatnik-terezin.cz/vezen/ravensbruck
http://ona.idnes.cz/spolecnost.aspx?c=A081202_122821_ona_ony_jup
Pokud navštěvujete knihovnu, vřele Vám doporučujeme půjčit si knihu Lidice: příběh české vsi, kterou Vám uvádíme výše v seznamu. Dostupnost knihy naleznete v Souborném katalogu ČR (na adrese https://aleph.nkp.cz/cze/skc) či na protálu Knihovny (https://www.knihovny.cz/). V této knize naleznete nejenom počet lidických žen odvezených do Ravensbrücku, ale také počet žen zde zabitých (stejně jako počet lidických žen zabitých v Osvětimi či Lublinu).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.03.2012 11:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu