Rakousko, Österreich - výklad názvu
Text dotazu
Rakousko - etymologie, proč jinde je název - Austria?
Odpověď
Publikace LUTTERER, Ivan. KROPÁČEK, Luboš. HUŇÁČEK, Václav. Původ zeměpisných jmen: etymologický slovník 1000 vlastních jmen zemí, měst a přírodních objektů z celého světa. Praha: Mladá fronta, 1976.
o původu názvu Rakousko uvádí toto: "(Rakousko)...území starověkých Keltů, jež bylo na rozhraní našeho letopočtu dobyto Římany. Od 5. stol. častým cílem vpádů ze strany Hunů, Gótů, Langobardů, Bavorů a později Avarů. Načas přičleněno k Francké říši, v 10. stol. ovládnuto uherskými kmeny. Roku 955 dobyto na Maďarech a vytvořena východní marka (lat. Marchia austriaca) - roku 996 doložena jako Ostarrichi (jen německá obměna staršího latinského názvu), z tohoto pojmenování se později vyvinulo dnešní Österreich ("východní část říše"). Čechové si tuto sousední zemi pojmenovali vlastním názvem Rakuš nebo Rakús (podle pohraničního hradu Ratgoz, dnešní Raabs): hrad Rakús byl totiž prvním větším místem, se kterým se po přechodu hranic setkávali. Nejstarší doklad českého jména tohoto hradu zaznamenal Kosmas ve své latinské kronice".
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.03.2008 12:36
Karel Čtoucí píše:
Čtvrtek 10.03.2016 08:00
Pro zajímavost:
V německém překladu románu Křižáci (Henryk Sienkiewicz, př. E. u. R. Ettlinger, 2. vydání Verlagsanstalt Benziger & Co. A.G., 1901) jsem narazil na použití přídavného jména rakus: "die Gesandten des römischen Königs, die böhmischen, ungarischen und rakuser Gesandten," přičemž se jednalo o ojedinělý výskyt - v jiných případech vždy österreichisch. V anglickém vydání je použito "austrian", v polském vydání rakuscy (s vysvětlením pod čarou: austriacki). V německých slovnících dostupných na internetu jsem na "rakus" nenarazil.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu