Původ slova jatka
Text dotazu
Dobrý den, prosím o pomoc. Potřebuji znát původ slova jatka (jatky). Tj. proč se říká místu, kde se porážejí zvířata, jatka? Z jakého kořene slova tento výraz pochází?
Odpověď
Dobrý den,
slovo jatka, popřípadě jatky má všeslovanský původ (všeslovanský = že se toto slovo nachází ve všech či téměř ve všech slovanských jazycích). Původně to byla prostá bouda.
Pokud by Vás zajímaly podrobnější informace, doporučili bychom Vám, abyste se se svým dotazem obrátila na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/, kde by Vám odborníci na český jazyk měli být pravděpodobně schopni podat podrobnější odpověď.
Zdroje:
* http://ssjc.ujc.cas.cz/
* http://bara.ujc.cas.cz/psjc/
* http://www.ujc.cas.cz/
* HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého : se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 4. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1992. ISBN 80-04-23715-0.
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. fotoreprint podle 3. vyd. Z roku 1971. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 1997. ISBN 80-7106-242-1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.06.2013 09:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu