Český časopis venovaný výskumu literatúry pre deti a mládež
Text dotazu
Dobrý deň, zaujímalo by ma, ktoré české periodiká
sa momentálne venujú výskumu literatúry pre deti a mládež (či už
monotematicky, alebo parciálne). Ďakujem
Odpověď
Dobrý den,
uvádíme Vám přehled časopisů, které se zabývají dětskou literaturou - vyhledáno dle klíčových slov a slov z názvu v Souborném katalogu ČR - seriály (http://aleph.nkp.cz/F/ ):
Ladění : Časopis pro teorii a kritiku dětské literatury. Brno : Ústav literatury pro mládež Pedagogické fakulty MU v Brně, 1996-. 4x ročně. ISSN 1211-3484
Klíčová slova: * dětská literatura * teorie * kritika
Zlatý máj : o dětské literatuře a umění. [Česko] : Česká sekce IBBY, 1999-.Ročenka.
Předmětová hesla: * literatura pro děti a mládež * dětská četba Roky vydávání jsou uvedeny 1999 až dio současnosti, avšak dle Souborného katalogu jsou pouze roky 1999-2000 v NK ČR. Pokud byste měl o časopis zájem, zkuste kontaktovat IBBY, ketrá časopis jako poslední vydávala (kontakt: http://www.ibby.cz/ ).  (Dříve: Zlatý máj : časopis o dětské literatuře a umění. Praha : Česká sekce IBBY, 1957-1997. 41 sv. 4x ročně. ISSN 0044-4871.
V letech 2006-2007 byl vydáván:
Bistro u Rudolfa : dětská porce knížek, na měsíc tak akorát. Praha : Řepovo kamarádi, 2006-2007. 2 sv. ISSN 1802-226X.
Předmět. heslo: * literatura pro děti a mládež
Co četly v roce ... české děti : knihy oceněné v soutěžích: SUK - Čteme všichni, Magnesia litera, Zlatá stuha : Už jsem čtenář - knížka pro prvňáčka - ... ročník projektu na podporu čtenářské gramotnosti. [Praha] : Ústav pro informace ve vzdělávání, [2008?]-. 1x ročně. Jednotlivé ročníky mají ISBN.
Předmětová hesla: * dětské knihy -- Česko -- 2001-2010 * dětská četba -- Česko -- 2001-2010 * literární soutěže -- Česko -- 2001-2010 * ceny a vyznamenání -- Česko -- 2001-2010
Host do školy : česká a světová literatura : inspirace, poučení, didaktika, informace, nápady. [Brno : Spolek přátel vydávání časopisu HOST], 2009-. 6x ročně, příloha k časopisu Host (ISSN 1211-9938).
Předmětová hesla: * česká literatura * literatura pro děti a mládež * didaktika
Romano suno ... : sborník příspěvků literární a výtvarné soutěže. Praha : Nová škola, [199-]-. Ročenka. Některé svazky mají ISBN.
Předmětová hesla: * literární práce dětí a mládeže -- Česko -- 21. stol. * romská literatura -- Česko * literární soutěže -- Česko * výtvarné práce dětí a mládeže -- Česko -- 21. stol. * romské výtvarné umění -- Česko * výtvarné soutěže -- Česko
Slovo a obraz v komunikaci s dětmi : komunikace s dětmi v multikulturním světě : sborník příspěvků z odborného semináře pořádaného katedrou českého jazyka a literatury s didaktikou PdF OU a Kabinetem literatury pro mládež, jazykové a literární komunikace KCD PdF OU .... Ostrava : Pedagogická fakulta Ostravské univerzity, [1997]-. 1x ročně. Jednotlivé sv. mají ISBN.
Předmětová hesla: * multikulturní pedagogika * komunikační dovednosti * komunikační dovednosti * studium a výuka
Současnost literatury pro děti a mládež : Liberec .... Liberec : Technická univerzita v Liberci, [1996]-. 1x ročně. Jednotlivé sv. mají ISBN.
Předmětová hesla: * literatura pro děti a mládež -- 20.-21. stol.
Uvádíme Vám také přehled časopisů, které se zabývají literární kritikou oběcně, zde byste také mohl najít informace o tvorbě pro děti a mláděž.
Služba Ptejte se knihovny však samotnými periodiky z časových důvodů nelistuje, vychází tak "pouze" z předmětových hesel a názvů:
Host : Host do školy. Brno : Spolek přátel vydávání časopisu Host ; Host, 2007- . 5x ročně, 2007, 4x ročně 2008.
Klíčová slova: * literatura * kritika literární
Akord : Revue pro literaturu, umění a život : Brno - Praha. Praha : Kuncíř, 1928-. 1x měsíčně mimo prázdniny. ISSN 0862-6715.
Klíčová slova: *literatura * umění * společenský život * křesťanský život
Česká literatura : časopis pro literární vědu. Praha : Ústav pro českou literaturu AV ČR, 1953-. 6x ročně. ISSN 0009-0468.
Předmětová hesla: česká literatura * literární věda Informace též na WWW:http://www.ucl.cas.cz/ceslit
Český jazyk a literatura. Praha : Fortuna, 1950-. 5x ročně. ISSN 0009-0786.
Klíčová slova: * český jazyk * literatura * didaktika Informace též na WWW: http://spn.cz/casopiscjl
Duha : informace o knihách a knihovnách z Moravy. Brno : Moravská zemská knihovna, 1987-. 4x ročně. ISSN 0862-1985.
Předmětová hesla: * knihovny * knižní obchod * knihy * nakladatelství a vydavatelství * literátura
Host : literární měsíčník. -- Brno : Dušan Skála, 1986-. 10x ročně (kromě července a srpna). ISSN 1211-9938.
Klíčová slova: * literatura * kultura
Host do školy : česká a světová literatura : inspirace, poučení, didaktika, informace, nápady. -- [Brno : Spolek přátel vydávání časopisu HOST], 2009-. 6x ročně, příloha časopisu Host (ISSN 1211-9938).
Klíčová slova: * inspirace * nápady * informace
Labyrint revue : časopis pro literaturu, výtvarné umění, hudbu, film a pro podnikání v kultuře. -- Praha : Primus, 1990-. 2x ročně od r. 1997-. ISSN 1210-6887.
Litenky : literární novinky : občasník pro kulturu a publicistiku. -- Praha : Pavel Janáček, 2007-. 6x ročně.
Předmětová hesla: literatura * publicistika * kultura
Literární fórum : dvouměsíčník pro literaturu a kulturu. -- České Budějovice : Jihočeský klub Obce spisovatelů, 2007-. Jednou za dva měsíce.
Předmětová hesla: regionální periodika * spolky * literatura * literární texty
Tvar : literární obtýdeník. Praha : Michael Třeštík, 1990-. 21x ročně. 1996-. ISSN 0862-657X.
Klíčová slova: * eseje * literární texty * literární kritiky * kulturní publicistika * próza * poezie * recenze
Záznamy všech výše uvedených periodik naleznete v online katalogu Souborný katalog ČR - seriály (SKCP) na adrese http://aleph.nkp.cz/F . Součástí bibliografického záznamu jsou také informace o dostupnosti časopisů v českých knihovnách.
Cenné informace můžete také nalézt na stránkách české sekce IBBY (The International Board on Books for Young People) : http://www.ibby.cz/  ; Ministerstva kultury ČR http://www.mkcr.cz/  - zde zejména část Literatura a knihovny http://www.mkcr.cz/literatura-a-knihovny/default.htm  ; Národní informační a poradenské středisko pro kulturu (NIPOS) http://www.nipos-mk.cz/  (případně využít služby tamější knihovny http://www.nipos-mk.cz/?cat=381 ); využít můžete také služby Národní pedagogické knihovny Komenského (http://www.npkk.cz/ ) a zde zejména její součást - Sukovu studijní knihovnu literatury pro mládež http://www.npkk.cz/sukova-knihovna .
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.06.2011 16:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu