Původ příjmení Šosták
Text dotazu
Dobrý den, prosím Vás pěkně mohli byste mi zjistit
původ příjmení Šosták? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se, ale příjmení Šosták/ Šostáková se nám bohužel nepodařilo vyhledat v žádných nám dostupných zdrojích.
Nejbližší podobná příjmení, která se nám podařilo vyhledat jsou příjmení Šesták = jeden ze šesti pánů a Šostek, které vzniklo z příjmení Šos. Což je slovo ze středohornoněmečtiny (od 12.-16. století) = daň, peněžní dávka; snad i část kabátu.
Ke dni 31.1. 2010 žilo v České republice 96 osob s příjmením Šosták/ Šostáková. Z toho 44 mužů a 52 žen.
Pokud byste měl zájem o uspokojivější odpověď, můžete se se svým dotazem obrátit také na  Ústav pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/.
Zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.))
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená II. díl : Malá encyklopedie nejčastějších příjmení. 1. vyd., Praha: Epocha, 2003. ISBN 80-86328-30-9.
* Kde jsme: http://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.07.2012 12:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu