původ příjmení Šofr
Text dotazu
Dobrý den, již delší dobu pátrám po původu svého jména, ale zatím jsem se moc nedozvěděl, nemohli by jste mi s tím trochu pomoci, moc Vás o to prosím, mé příjmení je Šofr, děkuji, jakub Šofr.
Odpověď
Dobrý den, pane Šofre,
Vaše příjmení Šofr je původu německého a vzniklo z označení úředníka nebo zaměstnance statku. V případě příjmení Šofr se jedná buď o šafáře (německy Schaffer), nebo o ovčáka či pastýře (německy Schäfer; v něm. nářečích též Schafer či Schofer).
Změna samohlásky a na o je dána výslovností a jako otevřeného o v hornoněmeckých a středoněmeckých nářečích, kam patřila i nářečí českých Němců.
Podrobně lze výklad příjmení Šofr nalézt v prvním díle vynikající práce jazykovědce Josefa Beneše (1902-1984) s názvem Německá příjmení u Čechů na stranách 123 a 252.
Použité zdroje
Beneš, Josef. Německá příjmení u Čechů. Vyd. 1. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 1998. 2 sv. Acta Universitatis Purkynianae. Slavogermanica; 34-IX. ISBN 80-7044-212-3.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Liberec
Knihovna
Krajská vědecká knihovna v Liberci, příspěvková organizace
Datum zadání dotazu
06.04.2016 12:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu