Původ příjmení Šiška a Mašata
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych u vás zjistila původ příjmení Šiška a Mašata.
Předem Vám děkuji a přeji hezký den
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Šiška má velice starý původ, první záznam toho příjmení pochází již z roku 1373. Význam příjmení Šiška může mít několik variant. První je, že pochází ze staročeského nářečí a znamená knedlík. Druhá varianta může znamenat plod jehličnanů. Ve třetí možnosti může význam pocházet z osobního jména Šimon.
Nejbližší varianty tohoto příjmení jsou: Šíša, Šiškan, Šiškář, Šiškovský.
Význam příjmení Mašata pochází z příjmení Máša. První záznam tohoto příjmení byl nalezen v roce 1539. Význam tohoto příjmení pochází z osobních jmen, které začínají na Ma-, což jsou např. Matěj, Mauritius, atd.
Nejbližší varianty tohoto příjmení jsou: Mašan, Mašanský, Mašat,Mašát, Mašej, Mašek.
Pokud by Vás zajímaly statistiky četnosti výskytu příjmení v ČR, zastoupení u mužů a žen či v jednotlivých krajích, můžete využít stránky http://www.nasejmena.cz/  nebo http://www.prijmeni.cz/  .
Použité zdroje
BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Vyd. 1. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 1998. 2 sv. Acta Universitatis Purkynianae. Slavogermanica; 34-IX. ISBN 80-7044-212-3.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.02.2017 14:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu