Původ příjmení Rameš
Text dotazu
význam a původ příjmení Rameš, odkud se do Čech
jméno dostalo
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Rameš, dle Moldanové, vzniklo z osobního jména Emeram, latinské znění germánského Hiemeram = domácí havran; také z osobního jména Bertram = zářící havran, Rambert = skvělý štít. Další podoby jména: Ramík a Ramiš.
Podle Kotíka, jde o příjmení, znamenající konání a chování lidí - Rameš: kdo si rád pořečí, prorokuje, viz:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/MShowPageDoc.do?id=3945917&mcp=&idpi=22526
572&author=.
Použité zdroje:
*KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. 2. vyd. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.
1. vyd. Praha: Epocha, 2004. ISBN 80-86328-58-9. ISBN 80-86781-03-8.
*MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004.
Pokud Vás zajímá více, zkuste se obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna).
Pro zajímavost četnost příjmení Rameš dle statistiky MVČR ke dni 9.5.2007 je
245
(http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/sprava/informat/cetnost/2007/prijmeni/ce
t_prijm_muzi.xls).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.05.2010 10:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu