původ příjmení Rada, Houdek, Vladař, Hlaváč, Kozel, Straka, Vopalecký
Text dotazu
Dobrý den,
v minulosti jste mi objasnili možný původ mého příjmení. Zabývám se dále genealogií a obracím se na Vás znovu, zdali byste mě nepomohli s vysvětlením původu dalších příjmení z rodokmenu mých předků. Jedná se o příjmení:
Rada
Houdek
Vladař
Hlaváč (poměrně časté příjmení)
Kozel
Straka
Vopalecký
Děkuji předem za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
při takovémto množství uvedených příjmení, doporučujeme tazatelům, že pro ně bude jistě užitečné a zajímavé, pokud nahlédnou do některé literatury, která se zabývá vznikem a původem příjmení. Tam jistě naleznete odpověď.
Je to např. tato literatura:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude Vaše dítě jmenovat? 4. přeprac. a dopl. vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
* RAMEŠ, Václav. Po kom se jmenujeme? Encyklopedie křestních jmen. 2. vyd. Praha : Libri, 2001. ISBN 80-7277-038-1.
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Konkrétně příjmení Houdek a příjmení Straka již bylo dříve naší službou zpracováno. Zasíláme tedy odkazy na vypracované odpovědi.
* http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2011/prijmeni-straka/?searchterm=Straka
* http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2010/puvod-prijmeni-houdek-laichter/?searchterm=houdek
* http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2012/prijmeni-houdkova/?searchterm=houdek
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.05.2012 11:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu