původ příjmení "Podmajersky"
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych zjistit původ příjmení "Podmajersky". Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
v knihách o původu příjmení (jejich seznam naleznete v závěru odpovědi) je uvedeno pouze příjmení Majerský. To je jedním z mnoha odvozených příjmení od příjmení Majer, Maier, Mayer - tato a od nich odvozená příjmení mají původ v německém slovu Meier= původně správce dvora, pak jeho lenní držitel, posléze velký sedlák; u židů pochází ze slova meir= učitel.
Jaký význam má ve Vašem příjmení "Pod-" lze jen hádat - zda označuje méně významného sedláka či jeho pomocníka...to už bohužel nevíme.
S dotazem Vám doporučujeme obrátit se na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (www.ujc.cas.cz ), kde Vám odborníci jistě podají přesnou odpověď.
Použitá literatura:
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená: Malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená: Malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená aneb příjmení pod mikroskopem. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBn 80-86328-58-9.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze: nákladem Jana Kotíka, 1897. 228 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.05.2011 08:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu