Původ příjmení Koucký a Valter
Text dotazu
Dobrý den,
mohla bych u Vás zkusit zjistit původ dvou příjmení: Koucký a Valter.
Děkuji mnohokrát.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Koucký/ Koucká mohlo vzniknout buď z apelativa (= slovo obecného významu) kout; či podle toho, že dotyčný bydlel v koutě (lesa, vesnice apod.); či podle místního jména Kouty, Kout.
Pro zajímavost opět uvádíme, že dle statistik ze serveru www.kdejsme.cz, žilo v roce 2011 v České republice 1413 osob s příjmením Koucký/ Koucká. Z toho 679 mužů a 734 žen. Nejčastěji pak v Praze, Semilech, Liberci či Turnově.
A příjmení Valter/ Valtrová vzniklo z německého osobního jména Walter (-> z walten = vládnout a heri = vojsko).
Dle statistik ze serveru www.kdejsme.cz, žilo v roce 2011 v České republice 817 osob s příjmením Valter/ Valtrová. Z toho 366 mužů a 451 žen. Nejčastěji pak v Praze, Kladně, Litoměřicích či Ústí nad Labem.
Pokud Vás budou zajímat další příjmení, bylo by pro Vás jistě zajímavé nahlédnout do některých z těchto knih, kde jistě, alespoň ve většině případech, naleznete odpověď. :
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Zdroje:
* Kde jsme: http://www.kdejsme.cz
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.05.2012 09:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu