Původ příjmení Kotajný, Dänemark
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych zjistit původ příjmení Kotajný (pradědeček pocházel z Třince zemřel roku 1905), dále Dänemark (také kolem Třince prababička zemřela 1906). Chci zjistit něco víc o svých předcích, tak to zkouším všemi směry.
Odpověď
Dobrý den,
konkrétně příjmení Kotajný není bohužel v nám dostupných publikacích uvedeno. Osob s příjmením Kotajný/Kotajná žije v České republice poměrně malý počet. Konkrétně se jedná o 11 mužů a 33 žen (Statistiky Ministerstva vnitra ČR, server Kde Jsme: www.kdejsme.cz ) žijících  ve Vámi zmíněném Třinci, dále pak v Českém Těšíně a Černošicích (ženy dále v Havířově, Tachově a Pardubicích).
Pravděpodobně tento nepočetný výskyt jména na území ČR zapříčinil, že výklad příjmení Kotajný nebylo zařazen do žádné z publikací, jež se věnují výkladu původu českých příjmení.
Není ovšem vyloučené, že toto příjmení bylo odvozeno, podobně jako příjmení Kotan,  z osobního jména Chotěbor (toužící po boji) či z osobního jména Gottfried (boží mír).
Příjmení Dänemark je na českém území doloženo již v 18. století. Patří do kategorie příjmení odvozených z místních názvů.  V tomto případě  z názvu státu Dänemark = Dánsko.
I v tomto případě není počet současných nositelů tohoto jména příliš velký. Jedná se o 13 mužů a 9 žen  (z Třince, Českého Těšína a Prahy).
Bohužel, informací o předcích je k dispozici většinou velmi málo. Základními dokumenty jsou při genealogickém pátrání matriční zápisy, gruntovní knihy, popřípadě kroniky vesnic a další archivní materiály.
Cenné rady a pomoc při sestavování rodokmenu Vám mohou poskytnout následující knihy a internetové stránky:
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům aneb Praktická příručka občanské genealogie. Praha : Libri, 2006. 137 s. ISBN 80-7277-307-0.
* SVOBODA, Vladimír. Minimum o rodokmenu. Praha : Olympia, 1998. 78 s. ISBN 80-7033-549-1.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Občanská genealogie. Praha : IZ, 2000. 136 s. ISBN 80-240-1080-1.
* MAREČKOVÁ, Marie. Příručka praktické genealogie : jak sestavit rodokmen.Praha ; Litomysl : Paseka, 2005. 193 s. 80-7185-769-6.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Úvod do genealogie : kdo jsou moji předkové a odkud přišli? Praha : Horizont, 1995. 94 s. ISBN 80-7012-082-7.
* Genea: http://www.genea.cz/
* http://www.genealogie.cz
* http://www.rodclan.cz/index.php?PHPSESSID=d7c83857b7db0974f346d5dacfd05b29
Bezesporu velkou výhodou pro Vás může být, že Zemský archiv v Opavě již dokončil digitalizaci matrik. Matriky jsou volně k nahlédnutí přes internet: http://matriky.archives.cz/matriky_lite/
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1. vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.06.2012 10:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu