Původ příjmení Kaleta, Brąclik a Chodura
Text dotazu
Dobrý den, jaký je prosím význam a původ příjmení Kaleta, Brąclik (popřípadě Brunclík)a Chodura?
Odpověď
Dobrý den,
příjmení  Kaleta bylo odvozeno z osobního jména Gallus ( = obyvatel Gálie).
Příjmení Chodura  vzniklo taktéž odvozením z křestního jména. V tomto případě se jednalo o jména slovanského původu - Chotibor, Chotimír apod.
Třetí Vámi uvedené příjmení Braclik není v nám dostupných publikacích uvedeno. Vysvětlení ovšem můžete nalézt k Vámi zmíněné variantě Brunclík. Příjmení pravděpodobně bylo odvozeno od bájného hrdiny Brunssíka. V úvahu připadá i varianta odvození z moravského nářečního slova brunclík = buclatý chlapec.
V roce 2012 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména" 548 mužů a 568  žen s příjmením Kaleta/Kaletová, 240 mužů a  243 žen s příjmením Chodura/Chodurová a 681 mužů a 707 žen s příjmením Brunclík/Brunclíková.
Zdroje:
* Příruční mluvnice češtiny. 1. vyd. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1995. ISBN 80-7106-134-4.
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR: http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
* Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.06.2013 14:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu