Původ příjmení Hanzal
Text dotazu
Dobry vecer.Chtel jsem se prosim zeptat na historii
prijmeni hanzal.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Hanzal patří mezi jména odvozená od příjmení Hanza, které je domácí podobou osobního jména Johannes. Křestní jméno Jan vzniklo z hebrejského Jochánán, což znamená "bůh je milostivý", případně "bohem daný", "milostivý dar boží". Z německé podoby Johannes je odvozeno české křestní jméno Hanuš, z německé domácké podoby Hans zase pochází český Honza. Podle statistik Ministerstva vnitra ČR
(http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx) bylo v ČR k
15.7.2009 868 mužů a 918 žen s příjmením Hanzal/Hanzalová.
Více informací o historii příjmení Hanzal jsme bohužel nenalezli, v případě hlubšího zájmu bychom Vám doporučili obrátit se na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna).
použitá literatura:
* BAUER, Jan. Velká kniha o jménech. Praha : Regia, 2003. s. 358. ISBN 80-86367-35-5.
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha : Agentura Pankrác, 2004. s. 60.
ISBN 80-86781-03-8.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.08.2010 13:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu