původ přijmení Grosiar
Text dotazu
Chtěl bych se zeptat na původ příjmení Grosiar?
Odpověď
Dobrý den,
v publikacích o českých příjmeních není, bohužel, příjmení Grosiar uvedeno.
Statistiky příjmení uvedené na stránkách Ministerstva vnitra ČR toto příjmení v Čechách taky neuvádějí. Jak se zdá, nositelů daného příjmení nežije v ČR příliš mnoho. Příjmení je užíváno spíše na Slovensku. Bohužel, prozatím nevyšla na Slovensku žádná kniha, která by vysvětlovala původy a významy slovenských příjmení. Je možné, že příjmení Grosiar bylo odvozeno od německého slova Gross = velký, podobně jako česká příjmení Gros, Grose, Grosl apod.
Se svým dotazem se můžete zkusit obrátit také na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR: http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna . (popřípadě na Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra SAV:
http://www.juls.savba.sk/poradna.html .
Použitá literatura:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.10.2008 08:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu