Původ příjmení Freml
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jakého původu je
příjmení Freml.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Freml jsme nalezli pouze v knize Josefa Beneše Německá příjmení u Čechů, a to ve dvou zmínkách. Jednak se vyskytuje společně se jménem Frömel ve skupině příjmení, která vznikla z adjektiv, dále cituji: "Příjmení z adjektiv se vyskytovala a vyskytují též ve zdrobnělé podobě, a to s příponou -el, -l. ..Frömel,...". A jednak v příjmeních vzniklých z adjektiv vyjadřujících způsob chování. Významově souvisí s následující skupinou jmen:
"...Feiner - Fromm (ze středohornoněmeckého vrum, vrom - řádný, dobrý, významný, statečný, apod. též také "zbožný"), Fromek, Frumar, Fremr - Frim, Frimmer, Frimer - Frömel, Fröml, Fromelius, Freml,.."
V dalších, níže uvedených publikacích jsme příjmení Freml nenalezli.
Zdroje:
*Německá příjmení u Čechů / Josef Beneš. -- Vyd. 1.. -- Ústí nad Labem :
Univerzita J.E. Purkyně, 1998. -- 2 sv. ; 30 cm *Naše příjmení / Dobrava Moldanová. -- Vyd. 2., upr.. -- Praha : Agentura Pankrác, 2004. -- 229 s. ; 24 cm S pozdravem *Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení / Vladimír Mates. -- Vyd. 2.. -- Praha : Epocha, 2002. -- 319 s. ; 21 cm *Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem / Vladimír Mates.
-- 1. vyd.. -- Praha : Epocha, 2004. -- 298 s. ; 22 cm
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.05.2010 15:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu