Původ příjmení Frank
Text dotazu
Prosím o informaci o vzniku příjmení Frank - rodiče
pocházeli ze Slovenska, je vznik tohoto příjmení v Čechách a na Slovensku
stejný?
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Frank, dle Moldanové, pochází z názvu příslušníka německého kmene.
Další varianty jména: Franka, Franke, Franko, Frank(e)l, Frankota, Frankovič a Frankovský.
Podle Matese příjmení Frank může mít u nás dvojí původ: je domácí podobou oficiálního Františka (tento tvar je vedle Francise i anglickou variantou a především americkou). A souvislost může být i s Franky, názvem německého území a jeho obyvatel.
Tedy se domníváme, že původ příjmení bude v Čechách i na Slovensku stejný.
Použité zdroje:
*Kotík, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897.
*Mates, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. 2. vyd. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4.
*Mates, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.
1. vyd. Praha: Epocha, 2004. ISBN 80-86328-58-9. ISBN 80-86781-03-8.
*Moldanová, Dobrava. Naše příjmení. 2. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004.
Pokud Vás zajímá více, zkuste se obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna).
Pro zajímavost četnost příjmení Frank dle statistiky MVČR ke dni 9.5.2007 je
1362
(http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/sprava/informat/cetnost/2007/prijmeni/ce
t_prijm_muzi.xls).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.04.2010 08:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu