Původ příjmení Franc
Text dotazu
Zjištěni puvodu přijmeni Franc
Odpověď
Dobrý den, příjmení Franc bylo odvozeno z německé podoby osobního jména František (Franz). Jméno František je italského původu. Pochází od sv. Františka z Assisi (rozeného Giovanni Bernardone), kterého otec nazýval v dětství pro jeho znalost francouzštiny "Francesko" tj."Francouzek". Základem je germánské frank(o) = "svobodný muž".
Ke dni 9.5.2007 žilo v České republice 1953 mužů a 2128 žen s příjmením Franc/ Francová.
Literatura a zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4., přeprac. a dopl.vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.01.2010 18:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu